Majones. Høres litt… harry ut, på en måte? Bare bittelitt ulekkert? Av en eller annen grunn har majonesen fått et slags harrystempel, og det er helt ufortjent. For tenk – tilsett hvitløk, og plutselig har du aioli. Litt dijonsennep, og majonesen forvandles til dijonaise. Høres nydelig ut, ikke sant? Det er ikke så veldig lenge siden jeg forsto at majones kan smaksettes med alt. Virkelig. Sriracha, miso, estragon, dill, ansjos – listen er uendelig. Under er min oppskrift på den klassiske basen, den er nydelig i seg selv, og kan bare gjøres bedre. Jeg valgte chipotlekrydder og ramsløk i dag, to evige favvos. Jeg lager majones i foodprosessor, men det går kjempefint å gjøre det med stavmikser, eller for hånd, bare pass på å tilsette oljen i en tynn, tynn stråle, sånn at majonesen ikke skiller seg. Hvis uhellet allikevel skulle være ute og majonesen sprekker, ha en ny eggeplomme i en ren bolle, og pisk inn den skilte majonesen som om den er olje, i en tynn stråle. Fløyelsmyk majones, hver gang.
Mengde: ca 2,5 dl |
Ingredienser
- 2 eggeplommer
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss hvitvinseddik
- ½ ss dijonsennep
- ca 2,5 dl raps- eller solsikkeolje
- 1 ts salt
- pepper
Fremgangsmåte
- Ha eggeplommene, sitronsaften, eddiken og dijonsennepen i en foodprosessor.
- Sett på prosessoren, og hell i oljen, i en tynn stråle. Jo mer olje som blandes inn i eggene, jo mer olje «tåler» de, og du kan helle i oljen fortere og fortere.
- Jo mer olje du tilsetter, jo tykkere vil majonesen bli, så følg med. Hvis du liker en veldig tykk og fast majones, vil du kanskje måtte tilsette mer olje enn oppskriften sier. Majonesen vil også bli tykkere hvis du bruker foodprosessor eller stavmikser, enn hvis du bruker håndkraft.
- Smak til med salt og pepper, og mer syre hvis det trengs. Majones er veldig personlig, så ikke la meg fortelle deg hva som er riktig mengde smakstilsetninger – det bestemmer du selv.
- Tilsett krydder eller urter. Hvis du vil lage aioli, tilsett 1,5 grovhakket hvitløksfedd sammen med eggeplommene helt i starten av prosessen.

Pingback:Poke-bowl med laks - Det beste jeg vet
Pingback:Tempura-scampi med mangosalsa, chilimajones og korianderolje - Det beste jeg vet
Pingback:Moules frites – blåskjell og pommes frites ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Banh mi – vietnamesisk sandwich ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Biff tartar med estragonmajones og loffcrumble ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Laksetartar med hurtigsyltet agurk, wasabimajones og chips ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Laks tataki med soyadressing, chilimajones og edamamebønner ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Ansjostoast med aioli, fenikkelsalat og reddik ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Tunfisktartar med gochujang ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Kokt artisjokk ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Asiatisk laksewrap med agurksalat, kålsalat og chilimajones ‣ Det beste jeg vet
Pingback:Reinsdyrcarpaccio med syltet sopp, karsemajones og chips ‣ Det beste jeg vet