Majones. Høres litt… harry ut, på en måte? Bare bittelitt ulekkert? Av en eller annen grunn har majonesen fått et slags harrystempel, og det er helt ufortjent. For tenk – tilsett hvitløk, og plutselig har du aioli. Litt dijonsennep, og majonesen forvandles til dijonaise. Høres nydelig ut, ikke sant? Det er ikke så veldig lenge siden jeg forsto at majones kan smaksettes med alt. Virkelig. Sriracha, miso, estragon, dill, ansjos – listen er uendelig. Under er min oppskrift på den klassiske basen, den er nydelig i seg selv, og kan bare gjøres bedre. Jeg valgte chipotlekrydder og ramsløk i dag, to evige favvos. Jeg lager majones i foodprosessor, men det går kjempefint å gjøre det med stavmikser, eller for hånd, bare pass på å tilsette oljen i en tynn, tynn stråle, sånn at majonesen ikke skiller seg. Hvis uhellet allikevel skulle være ute og majonesen sprekker, ha en ny eggeplomme i en ren bolle, og pisk inn den skilte majonesen som om den er olje, i en tynn stråle. Fløyelsmyk majones, hver gang.

Mengde: ca 2,5 dl

Ingredienser

  • 2 eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ½ ss dijonsennep
  • ca 2,5 dl raps- eller solsikkeolje
  • 1 ts salt
  • pepper

Fremgangsmåte

  1. Ha eggeplommene, sitronsaften, eddiken og dijonsennepen i en foodprosessor.
  2. Sett på prosessoren, og hell i oljen, i en tynn stråle. Jo mer olje som blandes inn i eggene, jo mer olje «tåler» de, og du kan helle i oljen fortere og fortere.
  3. Jo mer olje du tilsetter, jo tykkere vil majonesen bli, så følg med. Hvis du liker en veldig tykk og fast majones, vil du kanskje måtte tilsette mer olje enn oppskriften sier. Majonesen vil også bli tykkere hvis du bruker foodprosessor eller stavmikser, enn hvis du bruker håndkraft.
  4. Smak til med salt og pepper, og mer syre hvis det trengs. Majones er veldig personlig, så ikke la meg fortelle deg hva som er riktig mengde smakstilsetninger – det bestemmer du selv.
  5. Tilsett krydder eller urter. Hvis du vil lage aioli, tilsett 1,5 grovhakket hvitløksfedd sammen med eggeplommene helt i starten av prosessen.

KategorierUkategorisert