B

Banh mi – vietnamesisk sandwich

Konkurransen om å være min favorittsandwich* er beinhard, og den har ikke få deltakere. Klassikere som Club og BLT har liksom tronet på toppen en stund, men i det siste har det meldt seg på en del sterke konkurrenter, og jeg ønsker dem hjertelig velkommen. Banh mi er en av disse, og altså – applaus til Vietnam for det som må være en av tidenes mest komplette smaksopplevelser. Syren fra de syltede grønnsakene, heten fra chilien, umami fra kjøtt og majones, sødmen fra marinaden, krisp og krønsj fra agurk, jeg vet ikke hva jeg skal si annet enn tusen takk. Og vær så god. Prøv selv, så får du se. (Jeg er ikke så glad i sterk mat, så min oppskrift er ganske mild. Pøs på med chili hvis du liker det. Du kan selvsagt også bytte ut svinekoteletter med kylling, oksekjøtt, omelett eller tofu.)

*Jeg tilhører ikke de som mener at burgere hører innunder kategorien sandwich. Burger er burger. Jeg er også i stuss vedrørende varmebehandlede sandwicher, jeg tror de bør få en egen divisjon, men juryen har ikke bestemt seg ennå.

Porsjoner: omtrent 4 små sandwicher, nok til to sultne til middag, eller 4 til lunsj

Ingredienser

Marinerte koteletter

  • 500 g beinløse nakkekoteletter
  • 1 sjalottløk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 cm ingefær
  • 2 ss sesamolje
  • 3 ss brunt sukker
  • 4 ss fiskesaus
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • ½ ts chiliflak

Syltede grønnsaker

  • 2 gulrøtter
  • ca 200 g rettich (eventuelt nepe)
  • 1 dl eddik
  • ½ dl sukker
  • 1 cm ingefær
  • 1 ss fiskesaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ts chiliflak
  • 1 ss soyasaus

Banh mi

  • bagetter
  • agurk
  • koriander
  • paté eller grov leverpostei
  • chilimajones (1 dl majones, 2 ss srirachasaus)

Fremgangsmåte

  1. Finhakk sjalottløk, hvitløk og ingefær. Bland sammen resten av ingredensene til marinaden, og ha løken og ingefæren i. Hvis du har grillplate eller skal steke i stekepanne: Skjær kotelettene i mindre strimler, og ha dem i marinaden. Hvis du skal grille på vanlig grill, la dem være hele. La kjøttet marinere i minst én time, eller natten over.
  2. Skjær gulrøtter og rettich i tynne strimler. Bland sammen ingrediensene til syltelaken, og ha grønnsakene oppi. La de stå i kjøleskapet i omtrent en time.
  3. Når du er klar til å montere sandwichen: stek bagettene som anvist på pakken. Jeg elsker halvstekte bagetter, og bruker gjerne de billigste jeg finner. Fyr opp grillen eller varm opp en stekepanne til høy varme. Stek kjøttet raskt på alle sider, det trenger ikke mer enn et par minutter. Ha det over på en tallerken og dekk med aluminiumsfolie til bagettene er ferdige.
  4. Ta bagettene ut av ovnen, og la dem avkjøles litt. Del dem i to, og smør chilimajones på den ene halvdelen, og paté på den andre. Fyll med kjøtt, syltede grønnsaker, skivet agurk og koriander. Send en takk til Vietnam.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *