Jada, jeg vet det. Alle lager poke-bowl, det er knapt noen nyhet. Da jeg bodde på Bislett, kjøpte jeg poke fra nabosjappa hver fredag, og det begynne å bli noen år siden. Men la meg leve, la meg lage poke, og lag det selv hvis du vet hva som er bra for deg.
For å gjenta det du sikkert har hørt sytti ganger: enklest forklart er poke dekonstruert sushi, eller en slags sushisalat, originalt fra Hawaii. Det er, i motsetning til sushi, kjempelett å lage selv, og nesten alle sprø grønnsaker funker oppi. Denne gangen hadde jeg laks, mango, rødløk, agurk, edamamebønner og chilimajones, bare fordi det var det jeg hadde i kjøleskapet. Det er så mye som også er digg! Syltet rødløk? Perfekt. Paprika? Sikkert konge. Wakame er dødsgodt, og syltet ingefær er nesten obligatorisk. Bytt ut laksen med tunfisk for en skikkelig festvariant, eller tofu for et kjøttfritt alternativ. Og herregud, avokado! Ikke sant, du skjønner – fantasien setter grensene, som munhellet sier.
Porsjoner: 2 |
Ingredienser
- ca 200 g sushilaks
- 4 ss soyasaus
- ½ ss sesamolje
- saften av ½ lime
- 1 ss riseddik
- sesamfrø
- agurk
- løk
- mango
- edamamebønner
- 2 ss chilimajones
Ris
- 125 g sushiris
- 175 ml vann
- 2½ ss riseddik
- ½ ts salt
Fremgangsmåte
- Lag risen: Ha ris og vann i en kjele, og kok opp. Legg på lokk, og la småkoke på medium lav varme i 10 minutter. Ta kjelen av varmen, la lokket være på, og la risen dampe i 15 minutter.
- Mens risen damper, varm opp eddik og salt i en liten kjele. Når risen er ferdig, hell eddiken over risen, og jobb den forsiktig inn med en tresleiv eller lignende.
- Skjær laksen i store terninger, og ha den i en bolle. Ha i soyasaus, sesamolje, riseddik og limesaft og ønsket mengde sesamfrø, og la det marinere i en liten halvtime.
- Kutt dine favorittgrønnsaker i terninger.
- Ha risen i bunnen av en skål, og topp med grønnsaker, laks, og chilimajones.
- Spis, og send en takk til Hawaii.