Ok, jeg innrømmer det. Jeg er opptatt av trender. Mote, interiør – og mat. Noen ganger tror jeg at jeg har vært original i valgene mine, bare for å oppdage at de samme valgene (det være seg et møbel, et klesplagg eller en rett) dukker opp hos en venninne, i et magasin eller på en restaurant. Restaurantopplevelsen hadde jeg igjen for bare en uke siden. Jeg og lyset i mitt liv hadde skaffet oss barnevakt og hadde bestilt bord på Nektar vinbar, verdens hyggeligste lille sted i Oslo. På veien dit snakket lyset og jeg om ansjosen, denne geniale lille smaksforsterkeren som så mange er redde for. En helt unødvendig, om enn forståelig, frykt, spør du meg. Vi undret oss over hvorfor ansjosen ikke får mer oppmerksomhet, den er så anvendelig! I pastasauser, majoneser, eller bare rett fra boksen på digg brød med høykvalitetssmør. Fremdeles undrende, setter vi oss til bords – og tror du ikke «ansjostoast» er det første jeg ser på menyen?
Sånn er det. Vi er fanget i trendbobla i mye større grad enn vi vet, det er min påstand. Og når det kommer til akkurat ansjos, synes jeg trendbobla er et helt fint sted å være. Ansjosen fortjener faktisk litt oppmerksomhet. Under får du min variant av toasten de serverte på Nektar. Der brukte de også syltet ansjos, men det fant ikke jeg – det gikk helt fint, skulle det vise seg, selv om det er viktig å bruke ansjos av god kvalitet.
Porsjoner: lag én brødskive til hver! Oppskriften under holder til to stykker. |
Ingredienser
- 1 hvitløksfedd
- 1 dl majones
- 1 fennikel
- 2 reddiker
- 1 ss olivenolje
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 grønn chili
- 2 lyse surdeigsbrødskiver
- 1 ss smør
- 6 ansjosfileter
- salt og pepper
- dill/gressløk
Fremgangsmåte
- Finhakk eller finriv hvitløksfeddet, og bland med majonesen. Hvis du bruker ferdigmajones, kan du også tilsette ½ ss hvitvinseddik.
- Riv fenikkelen og reddikene så tynt du kan på en mandolin. Ha fenikkelskivene i en bolle, og vend dem i olivenolje og hvitvinseddik. Smak til med pepper og litt salt. (Her trenger du ikke så mye salt, iom at ansjosen tilfører ganske mye av det.)
- Skjær chilien i tynne skiver.
- Varm opp en stekepanne til middels varme, og smelt smøret i pannen. Stek brødskivene til de er gylne på begge sider, i omtrent 4 minutter på hver side.
- Smør godt med aioli på skivene, topp med 3 ansjosfileter og godt med chiliskiver (selv jeg, som ikke er så glad i sterk mat, vil ha litt chili i hver bit her). Ha halvparten av fenikkelsalaten på hver skive, og avslutt med tynne reddikskiver og en kvast dill eller finhakket gressløk.
- Spis, og forbered deg på ansjosens fantastiske smakseksplosjon.
Pingback:Pisket ansjossmør ‣ Det beste jeg vet