Det er noe med sesongvarer. På engelsk sier man «absence makes the heart grow fonder», grovt oversatt til «fravær gjør kjærligheten sterkere», og det er noe i det – når høsten gjør morgenene kaldere og kveldene kortere, og butikkhyllene igjen bugner av fantastiske grønnsaker, da kjenner jeg på kjærligheten. Plumpt, kanskje, men sant. Jeg fråtser i beter, regnbuegulrøtter og epler, og blir igjen minnet på hvor lykkelig poteten kan gjøre meg.

Artisjokken er sesongvare, og dukker opp ganske sjelden. Derfor må jeg benytte meg av sjansen når den byr seg. Artisjokken er en underlig liten sak, og det er det saftige kjøttet, eller hjertet i midten, som er selve skatten. Du finner artisjokkhjerter på boks, men de er det ikke mye å skrive hjem om. Gutta på Haugen selger artisjokkhjerter på glass som faktisk er verdt den relativt høye prisen, og jeg elsker å bruke dem på pizza og i salater, til og med til en risotto har de funnet veien. Men min favoritt er denne enkle forretten. Den tar lang tid å spise, det innebærer dipp, og man kan spise med hendene – hva mer kan man be om?

Porsjoner: 1 artisjokk til hver

Ingredienser

  • 1 artisjokk til hver
  • ½ sitron
  • 1 laurbærblad (valgfritt)
  • salt

    Hvitløkssmør
  • 50 g smeltet smør
  • 2 finhakket hvitløksfedd

    Estragonmajones
  • 1 dl majones
  • ½ finhakket sjalottløk
  • 2 ss frisk estragon


    Vinaigrette
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss honning
  • 1 ts balsamicoeddik
  • sitronskall av ½ sitron
  • 1 ts salt og nykvernet pepper
  • 1 dl solsikkeolje

Fremgangsmåte

  1. Kok opp en stor kjele lettsaltetvann, jeg brukte min største kjele – den tar ca 6 liter. Del sitronen i skiver, og ha skivene og laurbærbladet i vannet. Kutt av stilken på artisjokken, så den står stødig på en flat overflate.
  2. Legg artisjokkene forsiktig i det kokende vannet, og skru ned varmen, slik at det småkoker. La artisjokkene koke under lokk i 30–40 minutter, eller til du enkelt kan dra av et av de ytterste bladene. Koketiden avhenger av størrelsen på artisjokkene.
  3. Rør sammen din foretrukne dip (eller fler), alle mine tre forslag smaker utmerket!
  4. Ta artisjokkene ut av vannet, og la dem renne av seg. Brett bladene til side, og fjern de innerste (dem er det ikke så mye kjøtt på). Fjern «skjegget» i midten med en skje.
  5. Riv av ett og ett blad, og dypp det i din foretrukne dipp. Gnag av kjøttet innerst på bladet med tennene. Til slutt ender du innerst ved hjertet, det kan du skjære opp og spise med gaffel.
  6. Eventuelt kan du rive av alle bladene, dandere dem på et stort fat, og klargjøre hjertene i forkant. Det blir litt mindre pirk for gjestene, men jeg synes pirket er halve moroa!
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *