Ikke visste jeg at dagene som kom og gikk, osv. Det er et utrykk så forslitt at jeg ikke orker å fullføre setningen en gang. Men når jeg ser ned på bylten i sengen ved siden av meg som for bare et par måneder siden var en liten pudding hvis eneste kompetanse var pusting, spising og vræling, tenker jeg at jammen er det sant, det med dagene. For puddingen har vokst seg så stor, hun har nesten blitt en hel dessert. Hun er i hvert fall søt, der hun smiler opp til meg med et glis som nesten rekker hele veien rundt. Og jeg rekker å tenke at dagene som kommer og går er innmari fine, før gulpen står som en stråle og treffer meg rett i øyet.
Jeg har altså svært lite å klage over. Allikevel er jeg konstant bekymret – over økende strøm- og matvarepriser, barnas evige forkjølelse, egen grunnform, verdens mange kriger, og spiser vi egentlig nok frukt og grønt? Det siste kan jeg heldigvis kontrollere i svært stor grad. Så jeg kutter opp grønnsaker og frukt som jeg setter fram til kvelds, jeg gjemmer frukt og bær i fristende smoothier, og jeg lager denne risottoen til middag. I tillegg til å inneholde masse grønnsaker, er den proppfull av ost, men det må til, kjenner jeg. Det er grenser for hvor flink pike jeg kan være.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 2 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 4 dl hvitvin
- 8 dl kyllingkraft (eller grønnsakskraft for å gjøre den vegetarisk)
- 50 g smør
- 50 g parmesan
- 250 g selskapserter
- 400 g brokkolini
- 2 små burrataoster
- basilikum
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp en stor, tykkbunnet kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek løken og hvitløken til den er blank, i omtrent 2 minutter. Pass på at løken ikke svir seg.
- Ha i risen, og stek den i et par minutter. Tilsett vinen, og la den koke inn til nesten all væsken har fordampet. Hvis du ikke har vin, kan du erstatte den med 3 dl kyllingkraft og et par spiseskjeer hvitvinseddik.
- Tilsett kraften, omtrent ½ dl av gangen, og la den koke inn i risen før du tilsetter mer. Det vil ta omtrent ett kvarter. (Jeg liker min risotto litt al dente, med litt mer flytende konsistens enn risengrynsgrøt, men det er en smakssak. Hvis du foretrekker fastere konsistens, lar du risottoen koke litt lenger.)
- Mens risottoen koker, kutt brokkoliniene i to eller tre, avhengig av lengde. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, ha i litt olje, og stek brokkolinien til den er gyllen og mør. Krydre med salt og pepper.
- Rør inn smør og finrevet parmesan. Smak til, kanskje trenger du mer smør eller ost, og krydre med salt og pepper. Ha i de frosne ertene, og rør rundt. Ertene vil avkjøle risottoen, så la den stå på lav varme et par minutter til alt er gjennomvarmt. Bland inn den stekte brokkolinien.
- Hell laken av burrataen, og riv den i biter over risottoen. Topp med grovhakket basilikum.

