Noen ganger står jeg på kjøkkenet, og det er som om alt bare… fungerer. Jeg finner den halve sitronen jeg trenger, det var ikke tomt for honning allikevel, jeg husker å snu kyllingen akkurat i tide – eller jeg bare får en innmari god idé. Dette var en sånn dag. Jeg hadde et lite minutt for meg selv, og brukte det til å scrolle på Instagram (heihei, alle småbarnsforeldre som vet hva det betyr), og ble som alltid inspirert av Silje. Følg henne på instagram hvis du vet hva som er godt for deg. Hun lagde ribbe med gochujangsaus, og jeg ble umiddelbart misunnelig. Og inspirert. Denne gangen var det inspirasjonen som vant, heldigvis.
Kylling og appelsin er som et nyforelsket par. De utfyller hverandre, komplimenterer hverandre, og utfordrer hverandre akkurat nok til å gjøre hverandre bedre. For en stund tilbake fikk jeg servert en asiatisk kyllingrett med nettopp appelsin, og jeg har ikke greid å glemme den siden. Den retten, Siljes formidable ribberett, og boksen med gochujang jeg har i kjøleskapet, er grunnlaget for oppskriften under – intet mindre enn en genistrek, hvis du spør mannen min. «Den beste kyllingen jeg noensinne har spist» ble ytret. Helt sant.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 1 kg overlår av kylling med skinn
- salt og pepper
- 1 appelsin
- saften av 2 appelsiner
- 1 dl kyllingkraft
- 3 ss honning
- 2 ss gochugang
- 3 ss soyasaus
- ½ kinesisk hvitløk
- saften av 1 lime
- 3 ss smør
- ¼–½ kålhode
- 2 gulrøtter
- 3 vårløk
- 2 ss olivenolje
- 1 ss honning
- 2 ts sesamolje
- saften av 1 lime
- 3 dl jasminris
Fremgangsmåte
- Hvis du vil, kan du beine ut kyllinglårene (forutsatt at du har kjøpt lår med bein) – det pleier jeg å gjøre, det blir så mye lettere å spise dem på den måten. Det er ikke vanskelig, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Bare husk at denne oppskriften er til kyllinglår uten bein, så hvis du lar beina være i, forandres koketiden noe.
- Varm opp en dyp og vid stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek kyllinglårene med skinnsiden ned, i omtrent 9 minutter, eller til de er crispy.
- Kok ris som anvist på pakken.
- Finriv hvitløken (jeg bruker microplane og kan aldri gå tilbake). Bland sammen ingrediensene til sausen: appelsinsaft, kyllingkraft, honning, gochujang (den kan byttes ut med en annen chilisaus, feks sriracha, men da bør du redusere mengden – sriracha er mye sterkere), soyasaus, finrevet hvitløk og saften av 1 lime.
- Snu kyllingen, og hell sausen oppi pannen. Pass på at du ikke heller sausen over det crispy skinnet, da blir det mykt igjen. La sausen koke inn til omtrent halvparten gjenstår, i omtrent 15 minutter. Den skal være ganske mørk og tyktflytende.
- Lag salaten mens sausen reduseres. Finsnitt kålhodet, grovrasp gulrøttene og kutt vårløken i tynne skiver. Ha alt i en salatbolle, og ha over olivenolje, honning, sesamolje, limesaft og litt salt.
- Skjær av skallet på appelsinen, og skjær fruktkjøttet i tynne skiver, eller fileter den. Lag litt plass i pannen, og pisk smøret inn i sausen. Smak til, kanskje du trenger litt mer smør? Sausen skal smake fyldig, salt, søtt og ha et lite sting. Ha appelsinskivene i sausen og varm dem opp i et lite minutt.
- Server crispy gochujang-kylling med kålsalat og ris og vær glad for livet.