Ååååkei. Disse potetene har dukket opp overalt, på tiktok, buzzfeed, instagram, you name it. Jeg er ikke flau over å innrømme at jeg bruker aaaaalt for mye tid på tiktok, det gir meg glede i hverdagen – og når resultatet er disse potetene hevder jeg hardnakket at den tiden er godt brukt. Krispy, fløyelsmyke, ganske morsomme og innmari gode, dette er poteten opphøyd i n’te potens. I shit you not. Det tar bittelitt grann tid å skjære inn trekkspilleffekten, men det er ganske gøy, og det går fortere etter hvert. Jeg serverte disse potetene til entrecote og tomatsalat. Det var lørdagen sin, kan jeg fortelle.
Forresten, ikke vær redd for mengden hvitløk i denne oppskriften. Hvitløken er magisk sånn, når den får lang nok tid i ovnen blir den søt og medgjørlig, og mister all sting. Dette smøret kan brukes til andre ting også, på fisk eller kjøtt for eksempel. Eller rør den bakte hvitløken inn i litt yoghurt og server som dip? Jeg dåner.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 6 store poteter, jeg brukte bakepoteter
- 2 hele hvitløk (typen med fedd)
- glattbladet persille
- 50 g smør
- olivenolje
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Skjær av toppen på hvitløkene, og hell litt olivenolje mellom feddene. Pakk hele hvitløken inn i aluminiumsfolie, og bak dem i ovnen i omtrent 45 minutter. Ta dem ut og avkjøl
- Skrell potetene og kutt dem i centimetertykke skiver på langs. Skjær til så du får fine rektangulære firkanter. (Avskjæret brukte jeg i en potetmos dagen etter, det hadde også fungert i en suppe.)
- Legg en spise- eller grillpinne på hver side av poteten. Skær loddrett over poteten i 3 mm tynne skiver, kniven vil stoppe når den treffer grillpinnen. Du skal altså ikke skjære helt gjennom. Snu poteten, og legg grillpinnene på hver side igjen. Skjær 3 mm tynne skiver – på diagonalen denne gangen. Resultatet vil bli et slags trekkspill. Gjør det med alle potetfirkantene.
- Kok potetene i lettsaltet vann i omtrent 5 minutter, og ha dem over på et stekebrett med bakepapir. Pensle hvert «trekkspill» med olivenolje, og krydre med salt og pepper. Stek potetene i ovnen i omtrent 45 minutter, til de er gylne.
- Finhakk en håndfull persille. Smelt smøret i en liten kjele, og klem de myke hvitløksfeddene ned i smøret. Krydre med salt og pepper, og ha oppi persillen. Rør godt rundt, så hvitløksfeddene løser seg opp og blander seg med smøret. Det skal ha konsistensen til en løs grøt.
- Ta potetene ut av ovnen, og pensle med hvitløkssmøret. Dryss over litt mer finhakket persille.
