K

Kveite med rødvinssaus og rødbeter

Jeg husker ikke hvem som lærte meg at rødvin og kveite er et smakfullt par, men det har liksom alltid vært en sannhet i mitt hode. Det viser seg kanskje at mitt ellers så perfekte hode husker bittelitt feil, for da jeg googlet vinforslag til kveite, bedyrer det store internett at hvitvin er det eneste vellykkede valget til den fete, kjøttfulle fisken – og jeg blir sittende i total stuss. Jeg har aldri påstått at jeg kan noe om vin, men jeg har da både drukket og servert rødvin til kveite, mange ganger, med stort hell?

Uavhengig av hva internett påstår: dette er en oppskrift på kveite med rødvinssaus. Jeg hadde samme rødvin i glassene som i sausen, og det var ikke en gjest som klaget. Denne retten er kjempegod, og du burde prøve – så kan vi, sammen, bevise at internett tar feil. Det har internett godt av en gang i blant, tenker jeg, dessuten er smaken som baken. Individuell. (Jeg serverte dette som rett nummer fem, så porsjonene var ganske små. Hvis jeg skulle servert det som hovedrett, hadde jeg inkludert noen poteter, og mer fisk. Bare et tips, altså.)

Porsjoner: 2–4

Ingredienser

  • 400 g kveite
  • 2 ss smør
  • 4 sous vide rødbeter
  • 1 ss honning
  • salt og pepper
  • olivenolje
  • karse
  • 1 sjalottløk
  • 1 dl rødvin
  • 1 ss soyasaus
  • 3 ss balsamicoeddik
  • 1 ss solbærsaft
  • 2 dl oksekraft/grønnsakskraft
  • 100 g smør

Fremgangsmåte

  1. Varm opp ovnen til 200 grader.
  2. Kutt rødbetene i båter, og ha dem i en ildfast form. Ha over litt olivenolje, 1 ss honning og salt og pepper. Stek rødbetene i ovnen i omtrent 25 minutter (jeg liker litt tyggemotstand, stek dem lenger hvis du vil ha dem helt myke.)
  3. Finhakk sjalottløken. Varm opp en liten kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek sjalottløken til den er blank. Ha i rødvinen, balsamicoeddiken, soyasausen og solbærsaften, og kok inn til omtrent halvparten. Ha i kraften, og reduser med omtrent en tredjedel. Hit kan du forberede lenge i forveien.
  4. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Krydre fisken med salt og pepper og skjær den i porsjonsstykker. Stek fisken i omtrent 4 minutter på den ene siden, og snu den. Ikke rør fisken før du skal snu den, den vil sitte fast i stekepanna. Ha i smøret, snu fisken, og stek den på den andre siden i omtrent 3 minutter. Ta fisken ut av panna, og la den hvile et par minutter. (Steketiden er avhengig av størrelsen på fiskestykkene, naturlig nok. Mine fiskestykker var ganske tynne.)
  5. Kutt smøret i terninger. Varm opp sausbasen, og pisk inn smøret, en terning av gangen. (Sausen må ikke koke etter at du har gjort dette.) Hvis sausen er for syrlig, pisk inn litt mer smør.
  6. Topp rødbetene med karse, og server kveite med rødvinssaus og karserødbeter. Chefs kiss.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *