O

Orzo med konfitert and og purre

I begynnelsen av 20-årene levde jeg som pescetarianer, og var særdeles fornøyd med det. Jeg savnet svært lite. Fisk, grønnsaker, melkeprodukter og egg utgjør i hovedsak basis for mye av min favorittmat, men det var én ting jeg savnet så sterkt at det til slutt knakk meg. And. Jeg kan rett og slett ikke leve uten and. Andelår, andebryst, andelever*, helstekt, pannestekt, konfitert – jeg tror jeg kunne spist det hver eneste dag.

Denne retten ble til en dag jeg hadde rester av konfiterte andelår i kjøleskapet (det forekommer så sjeldent at jeg nesten ikke trodde mine egne øyne). Lårene var allerede revet i mindre biter, så jeg blandet kjøttet inn i den ferdige orzoen. Jeg er forøvrig helt sikker på at orzoen også kan serveres som en siderett til andebryst eller -lår, til svin eller okse, eller bare for seg selv, kanskje med erter i?

*Andelever er kompliserte greier, pass på å kjøpe fra produsenter som ivaretar dyrevelferd.

Porsjoner: 2 store og 2 små

Ingredienser

  • 2 konfiterte andelår, revet i biter
  • 300 g orzo
  • 1 stor sjalottløk
  • omtrent 1 dl kyllingkraft
  • 3 ss smør
  • ½ dl fløte
  • 30 g parmesan
  • 1 liten purre
  • skallet av ½ sitron
  • kjørvel

Fremgangsmåte

  1. (Hvis du ikke har rester av andelår, som jeg hadde, stek konfiterte andelår ved 200 grader i omtrent 25 minutter. Bruk to gafler og riv lårene i mindre biter, eller server dem hele til parmesanorzoen. Du kan selvsagt også bruke konfitert kylling til dette. Det er et billigere, men langt fra dårlig, alternativ.)
  2. Kok orzoen i saltet vann, i to minutter kortere enn anvist på pakken. Hell av vannet.
  3. Finhakk sjalottløken og skjær purren i tynne skiver. Finriv parmesanen. Varm opp en kjele til middels varme, og stek sjalottløken til den er blank. Ha i ½ dl kyllingkraft, og kok inn i et par minutter. Sku ned til lav varme.
  4. Ha den kokte orzoen i kjelen, og rør inn ½ dl kyllingkraft, 2–3 ss smør og fløte. Rør rundt, og la væsken trekke inn i pastaen. Rør inn parmesanen. Tilsett mer kraft hvis pastaen virker tørr, den skal ha omtrent samme konsistens som risotto. Smak til med salt og pepper.
  5. Rør inn purre, sitronskall og andekjøtt. Pynt med kjørvel før servering. Server med en grønn salat, eller alene.
  6. Vær så god, takk meg senere.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *