Jeg kan faktisk fremdeles huske en av de første gangene jeg smakte piggvar. Det var ved spisebordet til foreldrene mine, og jeg er ganske sikker på at vi feiret noe, selv om årsaken til feiringen har forsvunnet fra minnet. Jeg vet at jeg, på den tiden, ikke var så glad i hvit fisk, og at jeg derfor ikke gledet meg spesielt til hovedretten, selv om den ble introdusert med fete typer.
Så feil jeg tok. Alle som har smakt piggvar vet at det er noe helt spesielt, både konsistensen og smaken er ubeskrivelig delikat, og de kjøttfulle filetene trenger ingen konkurranse fra kraftig tilbehør. Her serverte jeg den med en mild smørsaus, nypoteter og brent purre, et smakfullt, men diskret følge til kongen av fisker.
Porsjoner: 2 |
Ingredienser
- 400 g nypoteter
- 600 g filet av piggvar med skinnet på
- 1 stor purre
- 1 potte dill
- 1 potte gressløk
- 1 dl rapsolje
- ½ dl fløte
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 ss fiskefond
- 150 g romtemperert smør i terninger
- (½ ts maisenna blandet ut i 1 ss vann)
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 180 grader, og fyr opp grillen. (Hvis du ikke har grill, bruk jernpanne)
- Kok potetene i omtrent 15 minutter, eller til de er møre. Legg piggvaren på et stekebrett med bakepapir.
- Del purren i to, og skyll den godt (ikke fjern rot-enden, den gjør at purren henger sammen på grillen) Pensle purren med olje, salt og pepper. Grill den med kuttsiden ned i omtrent 10 minutter, til den ser brent ut.
- Kjør dill, gressløk og rapsolje sammen med en stavmikser, og sil blandingen gjennom et klede. Nå har du en enkel urteolje.
- Ha fløte, eddik og fiskefond (eller grønnsaksfond) i en kjele, og kok opp på høy varme. La blandingen koke i 45 sekunder (ta tiden), og ta kjelen av varmen. Pisk inn smøret, en terning av gangen. (Hvis du ikke synes sausen blir tykk nok, kan du løse opp ½ ts maisenna i 1 ss vann, og piske det inn i sausen, da vil den tykne.) Smak til med salt og pepper.
- Stek piggvaren i ovnen i 6–8 minutter.
- Før servering: Hell dilloljen over i smørsausen, og ha blandingen over fisken, purren og potetene. Oljen vil ikke blande seg med sausen, men det blir et nydelig spill på tallerkenen.
- Server umiddelbart. Takk høyere makter for piggvarens fortreffelighet.