B

Bangbangji – kald kylling i sesamsaus

Jeg husker nøyaktig, på datoen, mitt første møte med japansk mat. Det var 31. desember 1994. Jeg var syv år, og var med på en veldig høytidelig nyttårsfeiring i regi av min mors venninne. Jeg var plassert ved barnebordet, og alle rundt dette bordet fikk servert dampet laks med kokte poteter og sandefjordsmør. Alle bortsett fra én. Vertinnens nevø spiste nemlig RÅ LAKS med en SVART SAUS jeg aldri hadde sett maken til. Og han spiste med pinner. Jeg var relativt sikker på at gutten hadde en slags sykdom, og at maten var en slags medisin.

Det jeg senere lærte, var at gutten og hans familie hadde bodd flere år i Japan, og jeg skulle senere lære meg å elske retten han spiste den kvelden 1994 ble historie. Sushi var i mange år synonymt med japansk mat for meg, det er nemlig ikke lenge siden jeg har forsto at japansk mat er så mye mer! Ramen, tonkatsu, yakitori – listen er lang. Heldigvis har også denne maten funnet sin vei til Norge, og flere små Izakayaer har åpnet i Oslo de siste årene. Ved mitt siste besøk på en av disse spiste jeg bangbangji – kald kylling med sesamsaus, og det var så godt at jeg så meg nødt til å lage det hjemme også. Heldigvis er det lett som en plett, så lenge man har de rette ingrediensene.

Jeg serverte dette som én rett av flere, på et slags japansk tapasbord, men den vil også egne seg som en forrett eller mellomrett. – Da hadde jeg dog porsjonert varsomt, dette er ganske mektig. Jeg juksa litt, og brukte ferdiggrillet kylling fra ferskvaredisken. Hvis du også gjør det, husk å fjerne skinnet. Det smaker godt, men har et krydder som ikke passer helt her. Du kan selvsagt også steke, eller aller helst posjere, rå kyllingbryst – men ferdigvarianten funker supert, altså.

Porsjoner: nok til 4, men som en del av et større måltid

Ingredienser

  • ½ ferdiggrillet kylling fra ferskvaredisken
  • ½ agurk

Sesamsaus

  • 3 ss tahini
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ts hvit miso
  • 1 ts mirin
  • 1 ts riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts sukker
  • saften av ½ lime

Fremgangsmåte

  1. Fjern kyllingkjøttet fra skinnet og beina. Riv kyllingen i tynne strimler.
  2. Kutt agurken i tynne staver.
  3. Bland sammen alle ingrediensene til sausen, men smak til med limesaft. Mengden her avhenger litt av størrelsen på limen. Bruk smakssansene dine, kanskje trengs mer tahini, kanskje mer sukker. Her er det du som bestemmer!
  4. Ha kyllingen i en bolle, og sausen i en annen. Du kan enten toppe sausen med agurkstavene, eller servere dem ved siden av. Pynt gjerne sesamsausen med et dryss sesamfrø.
  5. Denne sausen er forresten kjempegod til nudler, på ris, i en liten poke – eller bare med skje!

KategorierUkategorisert
  1. Grethe Skretting says:

    Hei, i dag laget jeg sesamsaus etter din oppskrift men jeg lurer på om det er noe som mangler i den. Sausen ble en tørr paste og det til tross for at jeg hadde saften av en hel lime i. Den ligner på peanøttsmøret til Mills som jo er ganske tørt. På bildet ditt ser sausen glatt og litt mer flytende ut tross at jeg har brukt akkurat de ingrediensen som du angir og mengdene. Jeg ser i andre oppskrifter at noen bruker kyllingkraft og andre mye mer olje.

    Vh Grethe

    1. Marie Wiker says:

      Hei, Grethe!

      Tusen takk for tilbakemelding! Det er bare sånn jeg, og oppskriftene, blir bedre. Jeg måtte prøve å lage sausen igjen, jeg også, for å dobbeltsjekke, og jeg fikk ikke peanøttsmør-konsistens, den ble faktisk like «sausete» som sist. Derfor lurer jeg på om vi kanskje bruker forskjellig tahini? Jeg bruker Tahini naturell fra Al’Fez, den har veldig mye olje i seg – kan det være årsaken, kanskje? Hører gjerne fra deg, er veldig nysgjerrig på hvorfor resultatet ditt blir såpass forskjellig fra mitt! Ellers må du jo selvsagt gjerne tilpasse oppskriften etter egen smak og eget ønske (høres godt ut med kyllingkraft i, for eksempel!) – selv om jeg forstår at det er irriterende med mislykket resultat. Håper det blir bedre neste gang!

Legg igjen en kommentar til Marie Wiker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *