Enda en oppskrift på kamskjell? Ja, faktisk. Fordi det er faktisk det beste jeg vet. Sånn helt på ordentlig, det er få ting som gjør meg like eksaltert og lykkelig som et perfekt stekt kamskjell. I denne retten er det lite føss, og kamskjellet får virkelig skinne. Det synes jeg det fortjener, for skjellet er en ekte stjerne. Iom at det er såpass få ingredienser her, anbefaler jeg ferske kamskjell til akkurat dette. Det beste med denne retten, er at den tar i underkant av fem minutter å lage, så du har rett og slett ingen unnskyldning. Sånn, løp avgårde til butikken.
Kamskjellet har det best når det får litt tough love, det vil si hard, rask steking på høy varme. Jeg pleier å bruke en karbonstålpanne, non-stick egner seg ikke like godt her. Husk rikelig med olje, da får du det nydelige stekeskorpen, samtidig som kamskjellet er mykt og neste rått inni. Den perfekte kombinasjon, spør du meg. Det kan hende du trenger litt øvelse før det blir perfekt, men ikke la det avskrekke deg, dette har nesten smaksgaranti. Jeg serverer det som forrett, og avhengig av størrelsen synes jeg det holder med tre kamskjell til hver – men det avhenger selvsagt av hvor glad du er i det. Personlig kunne jeg sikkert spist fem ganger så mange, men det blir mellom oss!
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 12 kamskjell
- 3–4 ss raps- eller solsikkeolje
- salt og pepper
- ca 70 g smør
- saft og skall av ½ sitron
- hasselnøtter, mandler eller macadamianøtter
Fremgangsmåte
- Grovhakk nøttene, og krydre kamskjellene med salt og pepper.
- Varm opp en stålpanne til høy varme. Når en vanndråpe danser i panna, er den varm nok. Ha i oljen, den skal spre seg raskt utover. Stek kamskjellene raskt, 30–45 sekunder bør holde på den ene siden. Dette er avhengig av størrelse, så hvis du er heldig og har fått tak i ordentlig store skjell, trenger de litt lenger. Snu kamskjellene, og stek dem i omtrent 15 sekunder på den andre siden. Ta skjellene ut av pannen.
- Skru ned varmen på stekepannen til middels, og ha i smøret. Når smøret begynner å boble, men slutter å lage lyd, har du i sitronskall, saft og nøtter. Stek nøttene i et lite minutt, men pass på så smøret ikke blir brent.
- Ha kamskjellene på tallerkener, og hell sausen over. Server.