G

Grillet hjertesalat med krutonger, grønn urtesaus og hvit yoghurtdressing

For tiden er jeg innmari uinspirert på matfronten. Jeg vet ikke om det er varmen eller den stadig voksende magen som er problemet – men jeg merker at middagsplanlegging, som tidligere var en lystbetont del av de huslige oppgavene, møter motstand i hele meg. Jeg vil egentlig bare spise sushi eller gele, men jeg forstår at det ikke utgjør et komplett kosthold, spesielt ikke når det er en som sparker fra innsiden som også skal ha næring. Her må det andre kluter til.

Heldigvis har jeg en formel for sommermat jeg kan støtte meg på. Jeg vet ikke hvem den er utarbeidet av, men den slår sjelden feil. Formelen for sommermat er følgende:

  1. En stor, raus salat
  2. Et grillet protein
  3. Karbohydrater (gjerne i form av hvitløksbrød på grillen)
  4. En slags kald saus eller dressing. Gjerne rømme- eller urtebasert.
  5. (Vannmelon eller jordbær til dessert)

I følgende oppskrift har jeg slått sammen nummer 1, 3 og 4 – uten at det gjorde resultatet spesielt dårlig. Grillet hjertesalat er en slager, og det var jaggu disse dressingene også. Jeg LOVER at du ikke blir skuffet. Dessuten, hvem sier vel nei til krutonger?

Porsjoner: 4

Ingredienser

  • 3 hjertesalathoder
  • olivenolje

Krutonger

  • ½ halvstekt fin, lang surdeigsbagett, (eller brød du har liggende. De fleste typer brød vil fungere)
  • 2 ss smør
  • salt

Hvit yoghurtdressing

  • 1 dl yoghurt
  • 1 dl majones
  • 1 ss honning
  • ½ ss dijonsennep
  • skallet og saften av ½ sitron
  • salt og pepper

Grønn urtesaus

  • 1 potte urter, feks persille eller basilikum
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 ansjosfileter
  • 1/4 surdeigsbaguette
  • 1½ dl olivenolje
  • ½ ss hvitvinseddik
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Skjær hjertesalathodene i to på langs, og skyll dem. Tørk dem lett, og dryss over litt olivenolje på kuttsiden av hver halvdel.
  2. Riv eller skjær bagetten i passelig store biter. Varm opp en stekepanne til medium varme, og ha i smøret. Stek brødbitene i omtrent 10-15 minutter, til de er gylne og sprø, og krydre med salt. Ikke fall for fristelsen og skru opp varmen, da blir krutongene fort brent, og du vil måtte tilsette mer stekefett. (Hvis du har noe gammelt brød liggende, vil det fungere utmerket til krutonger – men det visste du allerede.)
  3. Bland sammen ingrediensene til den hvite yoghurtdressingen, og smak til med salt og pepper. Vær raus med pepperet!
  4. Ha ingrediensene til urtesausen i en blender eller food-prosessor, men hold igjen omtrent ½ dl olje. Denne kan du bruke til å spe med for å få ønsket konsistens, ønsket resultat er som en pesto.
  5. Fyr opp grillen. Grill hjertesalaten med kuttsiden ned til den har tydelige grillmerker, det tok ca 5 minutter for meg, men dette avhenger av varmen på grillen din.
  6. Spre den grønne urtesausen på et flatt fat, og topp med den grillede hjertesalaten. Ha over krutongene, og ringle over litt hvit yoghurtdressing til slutt. Server resten av yoghurtdressingen ved siden av retten.
  7. Vi spiste denne salaten til grillede nakkekoteletter, men her kan man også servere laks eller kylling, eller øke mengden hjertesalat, og ha den som hovedrett – en allsidig salat, der, altså.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *