Aspargesbønner, grønne bønner eller haricot verts – kjært barn har, som vi vet, mange navn. Det er bare at jeg synes egentlig ikke aspargesbønner er så veldig kjært. Jeg synes det er voksaktig, og at det smaker litt lite. På Delicatessen, en kjede med tapasrestauranter i Oslo, serverer de aspargesbønner med sitronolje, en favorittrett hos mange. Mine venner inkludert. Jeg synes aspargesbønner er helt ok, hverken mer eller mindre. Jeg blir gjerne med på å bestille dem, men… altså. Delicatessen har 20 andre retter jeg heller bestiller. (Når det er sagt, mener jeg de har Oslos beste tapas. For ikke å snakke om hylleblomst-sangria.)
Men av en eller annen grunn hadde jeg aspargesbønner i kjøleskapet denne kvelden. Og jeg var sulten, og fikk et blaff av kreativitet over meg. Det resulterte i denne lille retten, smått inspirert av Delicatessens sitronbønner – og du burde faktisk prøve.
Porsjoner: en stor siderett til 2, en liten siderett til 4 |
Ingredienser
- 200 g aspargesbønner
- olje til steking
- saften og skallet av ½ sitron
- 2 ss smør
- en håndfull skivede mandler
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Kutt av endene på aspargesbønnene.
- Varm opp en tørr stekepanne til middels høy varme. Rist mandelskivene til de er gylne, i omtrent 4 minutter. Ha mandelskivene over i en liten skål.
- Ha litt olje i den varme stekepannen. Stek aspargesbønnene til de er myke og har fått litt farge, i omtrent fem minutter.
- Riv over skallet av ½ sitron, og klem over saften. Ha i 2 ss smør, og la det smelte. Rør rundt så smøret og sitronsaften blander seg.
- Ha aspargesbønnene over på et fat, og topp med stekte mandler. Server på tapasbordet, eller til kylling, kjøtt eller fisk. Mums blir det uansett.

