Jeg har laget meg en favorittperson. Foreløpig er hun bare 2,5 år, men allerede er hun en av de kuleste, snilleste, tøffeste jeg vet om – og det sier jeg helt objektivt, som mor. (Hun er selvsagt også utfordrende, grinete og sta, men det gjør henne bare til et helt menneske. Slike jenter, det vil gamle Norge ha.) Hva har det med denne middagen å gjøre, lurer du kanskje, og det skal jeg fortelle deg. Jeg pleier å sette barnet mitt på benken mens jeg lager mat, det er hyggelig for alle involvert, og jeg har ganske høye ambisjoner om å videreformidle gleden over både matlaging og spising. Jeg vet ikke om det har lykkes hundre prosent, men jenta er hvert fall ikke redd for å smake på ny mat, og hun spiser både rå laks og sylteagurk med stor iver. Jeg kaller det en foreløpig seier for hjemmelaget.

Denne kvelden skulle benkeselskapet faktisk vise seg å være svært hjelpsomt. I sopp Stroganoff er hovedingrediensen, ikke overraskende, sopp. Hadde jeg laget middag alene, hadde jeg kuttet soppen i skiver, og kalt det en dag. Men jeg var ikke alene. Og mens jeg skar løk, begynte datteren å rive soppen i grove biter. Jeg tenkte «jaja, hun får holde på, hvor mange rekker hun å ødelegge» – og vips hadde frøkna kommet seg gjennom ca 500 g sopp. For et hell. Soppen ble revet i røffe, ujevne biter, og tilførte en slags spennende tekstur til retten, noe jeg ikke var helt fremmed for. Så denne ettermiddagen måtte alle si «Takk for maten, Marie, og takk for maten, Hedwig». Æres den som æres bør, og så videre.

Porsjoner: 2 store og 2 små

Ingredienser

  • 600 g sopp (jeg brukte champignon, men her er det veldig godt med en blanding – østers og portobello vil funke supert)
  • 3 ss smør
  • 1 stor gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 dl fløte
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1 ts worchestersaus
  • 150 g babyspinat
  • salt og pepper

Tilbehør

  • morenepoteter
  • syltet rødbete
  • sylteagurk eller cornichons

Fremgangsmåte

  1. (Jeg serverte dette med kokte morenepoteter, men potetstappe er tradisjonelt og også superdigg. Sett poteter på kok her, hvis du vil ha det til.)
  2. Riv all soppen i grove biter, og skjær løken i tynne skiver. Varm opp en stor kjele til middels høy varme, og ha i 1 ss smør. Stek løken til den er myk, og finriv hvitløken direkte i kjelen. Skru ned til lav varme.
  3. Varm opp en stekepanne til middels høy varme. Stek soppen i omtrent 3 omganger (avhengig av hvor stor stekepanne du har, poenget er at soppen ikke skal koke i sin egen væske). Gjør dette i tørr panne. Soppen skal slippe litt væske og bli tørr igjen. Ha soppen i gryta med løk. Ha 2 ss smør i gryta med løk, og ha på litt salt og pepper.
  4. Skru opp varmen til middels. Tilsett tomatpuré, og rør rundt. La tomatpuréen svette med løken og soppen i et lite minutt. Hell på kyllingkraft og fløte. (Væskeangivelsene er omtrentlige, vi vil at sausen skal koke inn litt, og jo lenger den putrer, dess tykkere blir den. Hvis du synes sausen blir for tykk, kan du tilsette mer kraft eller fløte.) La sausen småkoke i omtrent 10 minutter.
  5. Smak til med worchestersaus, salt og pepper. Worchestersausen er ganske salt, så husk å smake før du tilsetter mer krydder.
  6. Ha oppi renset og skylt babyspinat, og rør rundt. Spinaten skal bare så vidt falle sammen.
  7. Server sopp Stroganoff toppet med rødbete og cornichons, og send en takk til toåringen som bor i huset mitt.

KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *