Dette her er syndige saker – ikke hverdagsmat. Men akkurat denne dagen kjente jeg på det engelskmennene kaller «ennui» – grovt oversatt til «livstretthet». Jeg trengte noe gøy å både lage og spise, og den følelsen ble til disse brødene. (I tillegg har jeg akkurat fått nytt muffinsbrett, det hadde vært løgn å si at det ikke var inspirerende.) Da brødene kom ut av ovnen, var det akkurat som om leiligheten fikk nytt liv – eller var det kanskje den magiske duften av nystekt brød, ost og hvitløk? Det går ut på ett, spør du meg.
Det er også noe som er litt ekstra lekkert med kuvertbrød. En nydelig knute til hver gjest føles akkurat litt mer fancy enn vanlig hvitløksbrød, det er min påstand. Det krever litt ekstra jobb, men tar virkelig ikke spesielt lang tid, hvert fall ikke når man tar resultatet i betraktning. Jeg brukte noen gamle osterester jeg hadde i kjøleskapet, men ta det du har, her vil det aller meste av harde oster fungere. Kjøkkenet mitt var tomt for urter, men hvis du har persille, vil det være prikken over i’en. Server disse som en liten appetittvekker, til lasagne eller en frisk salat. Bare… Gjør det. Stol på meg.
Ca 12 stk |
Ingredienser
- 25 g fersk gjær/½ pose tørrgjær
- 2 ts salt
- 400 g hvetemel
- 3 ss olivenolje
- 2½ dl romtemperert vann
- 150 g cheddar
- 100 g Västerbottensost
- 100 g kaldt smør
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
Fremgangsmåte
- Ha mel, gjær, salt, vann og olivenolje i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og elt det hele på middels fart i omtrent 10 minutter, til du har en glatt deig som slipper sidene på bakebollen.
- La deigen heve i omtrent 1 time, eller til den er dobbelt så stor.
- Grovriv all osten, og ha den i en mellomstor bolle. Finhakk sjalottløken og hvitløksfeddene, og ha dem i bollen. Grovriv det kalde smøret, og ha det i bollen med ost og løk. Bland det hele sammen.
- Slå luften ut av deigen, og del den i to. Trill to lange pølser, og kutt pølsene i centimetertykke biter. Trill bitene til små kuler. Kulene skal være så store at du akkurat har plass til fire stykker i hver muffinsform.
- Spray et muffinsbrett med formfett. Trill hver deigkule i oste- og smørblandingen. Det kan være litt vanskelig å dekke dem helt, det gjør ikke noe – så lenge du får litt smør og ost på hver kule. Ha fire kuler i hver muffinsform.
- La kuvertbrødene heve i omtrent en halvtime, og stek dem i ovnen til de er gylne. I min ovn tok det ca 25 minutter.
- Yup. Verdens beste bryte-kuvert-hvitløksbrød.