S

Stekte poteter med konfitert hvitløk, sitronmajones og Västerbottensost

Jeg elsker mange typer måltider, men en av mine absolutte favoritter er de måltidene som er satt sammen av mange små retter. Måltider som ikke automatisk tar slutt når tallerkenen er tom, fordi man kan forsyne seg mer fra fatene på bordet. Måltider der det ikke er så farlig om det er noe man ikke liker eller har lyst på, for man kan velge blant så mye annet.

Da jeg var liten, hadde vi ofte sånne typer måltid på lørdagskvelden. Det hendte at jeg fikk spørsmålet «hva har du lyst på til middag», og hvis jeg svarte «litt av hvert», skjønte pappa alltid hva jeg mente. De måltidene varierte nok ut fra kokkenes budsjett, overskudd og fantasi, men de hadde noen viktige og bestandige bestanddeler: guacamole og nachochips, kyllingvinger og kanskje en slags postei. I tillegg var capresesalat en slager, og gjerne skagensalat. Jeg var i himmelen.

Jeg er sikker på at disse potetene hadde fått hedersplass på min barndoms tapasbord. De er supergode, enkle å lage, og ikke spesielt dyre (bytt ut Västerbottensosten med parmesan for et rimeligere alternativ). Jeg bare anbefaler de så innmari. Den konfiterte hvitløken tar litt tid å lage, så lag en hel bråte når du først er i gang. Vi snakker minst tre hoder. Du kommer ikke til å angre.

Porsjoner: tenk ca 3-4 småpoteter per person, men det avhenger av størrelsen på potetene og hvor mye annet du vil servere. Under er oppskrift til omtrent 4 porsjoner

Ingredienser

  • 12 morenepoteter
  • 5 hvitløksfedd
  • 2 dl raps- eller solsikkeolje
  • 1 dl majones
  • skallet og saften av ½ sitron
  • ca. 30 g Västerbottensost
  • gressløk

Fremgangsmåte

  1. Skrell hvitløksfeddene, og ha dem i en liten kjele. Dekk dem helt med rapsolje, og la dem trekke på lav varme i omtrent 1½ time. (Jeg hadde min induksjonstopp på 2). Hvitløksfeddene skal være helt møre, og la seg knuse enkelt med den flate siden av en kniv. De feddene du ikke bruker, kan du ha over på et lufttett glass. Hell over oljen, og oppbevar dem i kjøleskapet i 2-3 uker (de kommer til å bli spist opp før).
  2. Kok potetene til de er helt møre, i omtrent 15 minutter. Avkjøl potetene til du kan ta på dem uten å brenne deg, og del dem i to. Jeg kuttet også av en liten skalk på baksiden av kuttsiden, slik at de fikk en liten flate å stå støtt på.
  3. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek potetene med kuttsiden ned, til de har en sprø overflate, i omtrent 4 minutter.
  4. Bland majones med skallet og saften av ½ sitron.
  5. Ha hvitløksfeddene på en fjøl, og klem dem til en mos med en gaffel eller breddsiden av en kniv. Smør litt hvitløk på hver potet, og topp med en liten teskje sitronmajones.
  6. Finrasp Västerbottensosten, og ha litt på hver potet.
  7. Finhakk gressløken, og topp potetene med den.

KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *