S

Shakshuka med spinat og hvitløksbrød

Det er ingen overraskelse, kanskje, at jeg elsker å ha folk på besøk. Virkelig elsker. Lange kvelder, litt for mye vin og blide folk rundt spisebordet er toppen av lykke for meg. Derfor inviterer jeg til det, så ofte jeg kan, men I 2019 hendte det noe som førte til at de invitasjonene dessverre ikke sendes ut så ofte lenger: jeg fikk barn. Et perfekt lite vesen som gjør at nettene blir korte – og dagene desto lengre. Når klokka er ni har vi gjerne rukket å spise både ett og to måltider, bygge et tårn av duplo, gå en liten tur, og se en halvtime på iPad. Sånn er livet for tiden.

Heldigvis har jeg funnet en løsning på mangelen på lange kvelder. Jeg inviterer på brunsj. Andre småbarnsforeldre blir glade for en sånn invitasjon, for da har de en aktivitet å fylle dagen med – sånne aktiviteter er nemlig ikke alltid like enkle å finne på, nemlig. Ikke for det, jeg elsket brunsj også før jeg fikk barn, SÅ mye har jeg ikke forandret meg, på en måte. Det er rett og slett innmari hyggelig å treffes i ellevetiden, og bonus: det er masse igjen av dagen når måltidet er over.

Denne retten egner seg perfekt til brunsj. Den er en sånn rett som ble til litt på slump, i en «tømme kjøleskapet»-raptus, og det skal vi alle være glade for. Hvitløksbrødet, av en litt tørr halvstekt bagett, er kanskje det beste jeg noensinne har laget. Shakshuka, tradisjonelt med tomatsaus, ble INNMARI vellykket med kremet spinat. Altså. Hvis du ikke er overbevist ennå, får det nesten være ditt problem. Men bli overbevist, da.

Porsjoner: 2 store og 2 små

Ingredienser

Hvitløksbrød

  • 1 stor halvstekt bagett, eller 2 mindre
  • ca 75 gram smør
  • ½ kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • salt og pepper

Shakshuka

  • 1 rødløk
  • ½ rød chili (valgfritt)
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ½ ss sukker
  • 1 ss smør
  • 2 sjalottløk
  • 400 g frossen spinat
  • 200 g babyspinat
  • 1½ dl fløte
  • 1½ dl melk
  • 6 egg
  • chiliflak (valgfritt)
  • salt og pepper
  • dill/gressløk

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp ovnen til 160 grader varmluft.
  2. Finhakk hvitløken og sjalottløken, og smelt smøret på lav varme. Ha den finhakkede løken oppi smøret, og ta det av varmen.
  3. Riv bagetten i store biter (eller skjær den i tykke skiver, men jeg liker det litt rustikke utrykket), og ha den på et stekebrett med bakepapir. Hell det smeltede smøret og løken over, og krydre med salt. Vend brødet i smøret. Pass på at hver bit er dekket av smør, og har litt løk på seg. Jeg liker best å bruke hendene mine til dette. Stek brødet i ovnen i omtrent 25 minutter, følg med mot slutten. Brødet skal være gyllent og sprøtt.
  4. Finhakk rødløken og chilien, og ha det i en bolle. Hell over hvitvinseddik, sukker og en klype salt, og rør om. La det stå frem til servering.
  5. Finhakk sjalottløken. Varm opp en stor og dyp stekepanne med lokk (jeg brukte en sautepanne, men en vid kjele vil også fungere) til middels varme, og ha i litt olje og 1 ss smør. Stek løken og den frosne spinaten i omtrent 7 minutter, til spinaten er varm, og væsken har fordampet. Ha i fløte og melk, og la det putre i 3–4 minutter.
  6. Ha i babyspinaten, og kok det hele i noen minutter, til spinaten har falt sammen. Rør om, og smak til med med salt og pepper, og gjerne noen chiliflak.
  7. Lag seks groper i spinatblandingen, og knekk ett egg i hver grop. Dekk med lokk, og la det putre på middels varme i omtrent 6 minutter, til eggehviten har stivnet, men eggeplommen fremdeles er rennende. (Min koketopp er en saucy minx, så noen av eggene ble hardkokte. Det gikk også fint.)
  8. Topp med den lettsyltede rødløken og finhakket dill eller gressløk. (Ikke dropp dette, det gjør hele retten!)
  9. Sett hele pannen på bordet, og dypp hvitløksbrødet i shakshukaen. Mums-o-rama!
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *