Wraps, altså. Hva gir du meg. Jeg hevder at alt kan wrappes, og det med hell, til og med. Tortillaen er en av Mexicos største og viktigste gaver til menneskeheten, det er så mye mat som blir bedre når den pakkes inn. Her har jeg laget laks med soyamarinade og utpreget asiatisk tilbehør – og jaggu blir det ikke supergodt i en wrap. Litt hverdagsfusion, med andre ord.
Etter videregående bodde jeg et halvt år i en liten by i Mexico, og der lærte jeg viktigheten av en god tortilla. Vertsmoren min, Alma, gikk en halvtime for å kjøpe nystekte maistortillaer hver morgen, og det sier sitt, Alma var nemlig ikke spesielt lett på tå. Jeg har fremdeles ikke funnet like gode tortillaer i Norge, men jeg har fått en ny tortillafavoritt, produsert av et lite bakeri i Stavanger som heter Como Mexico. Etter å ha smakt dem, kan jeg aldri gå tilbake til de svære hvetelefsene som selges aaalt for billig. Como Mexico-tortillaene kan dessverre være litt vanskelige å få tak i, så hvis du ikke finner akkurat dem, kan jeg anbefale mais- og hvetetortillaene fra Santa Maria. (Jeg har prøvd å lage tortillaer selv – det er faktisk ikke verdt arbeidet. Dessverre. Kan hende det hadde vært lettere hvis jeg hadde hatt en tortillapresse, men se her for mine tanker om one-trick-ponys på kjøkkenet.)
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 600 g laks
- 4 ss soyasaus
- ½ kinesisk hvitløk
- 1 cm frisk ingefær
- 1 ss srirachasaus
- 1 ss hoisinsaus
- 1 ss honning
- 2 ts sesamolje
- 2 ss olivenolje
- saften av ½ lime
- 1 ts chinkiang-eddik
Agurksalat
- 2 agurker
- 1 ss chilikrisp
- 2 ts sesamolje
- 1 ts fiskesaus
- 2 ts salt
Kålsalat
- 200 g rødkål
- 2 norske epler
- 3 vårløk
- 1 ts salt
- 1 ts chinkiang-eddik
- 1 ss olivenolje
- 8 tortillaer
- 1½ dl majones
- 2 ss srirachasaus
- koriander
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 180 grader varmluft. Ha laksen i en ildfast form.
- Finhakk ingefær og hvitløk, og bland alle ingrediensene til laksemarinaden. (Hvis du ikke har alle ingrediensene, er ikke det så farlig, de viktigste er soyasaus, olivenolje, honning, lime og sesamolje. Forholdene er også omtrentlige, jeg har alt oppi på slump. Marinaden skal smake salt, søtt og syrlig.) Hell marinaden over fisken. Fisken skal marinere omtrent 15 minutter før du setter den i ovnen.
- Kutt agurken i tykke skiver. (Jeg pleier også å lage et kryssmønster på skivene, men det er strengt tatt unødvendig.) Kutt skivene i fire. Ha agurkterningene i et dørslag, og ha på omtrent 2 ts salt. La agurken stå i omtrent 10 minutter, så den slipper væske. Hell av væsken, og skyll agurken i kaldt vann. Tørk agurkterningene så godt du kan, og vend inn sesamolje, fiskesaus og chilikrisp.
- Stek fisken i ovnen i omtrent 15 minutter, avhengig av hvor store fiskestykkene er. Jeg liker at fisken har en lyserosa kjerne, men hver sin smak.
- Finstrimle kålen og eplene, jeg bruker en mandolin til dette. Kutt vårløken i tynne skiver, og ha alt i en bolle. Vend inn olivenolje, salt og eddik. (Hvis du ikke har chinkiang-eddik, kan du bruke hvitvins- eller balsamicoeddik.)
- Bland majones og srirachasaus, og varm tortillaene som vist på pakken. Skyll og tørk korianderen.
- Bryt opp laksen forsiktig, og bland den med marinaden i formen. Fyll tortillalefsene med fisk, agurksalat, kålsalat, chilimajones og koriander. Send en takk til Mexico.