H

Hurtigramen med egg og sideflesk

Da jeg var i begynnelsen av 20-årene, bodde jeg omtrent halvannet år i Kina og studerte kinesisk. Jeg fikk aldri spesielt god bruk for kinesiskkompetansen min, men jeg ville aldri vært den perioden foruten – jeg kommer aldri til å ha så god råd eller være så bekymringsløs noensinne igjen. Noe av det beste med å bo i Kina, var (kanskje ikke overraskende) maten. Fra frokostdumplingene jeg kjøpte på gata til et av de dyreste restaurantbesøkene jeg har hatt, de kulinariske valgene i Beijing er nærmest uendelige. Når vi var fyllesyke, spiste vi ramen, eller nudelsuppe. Det er i stor grad Japan som får æren for denne retten, men den oppsto faktisk i Kina på 1600-tallet, og består i hovedsak av høykvalitetskraft, tykke hvetenudler, diverse grønnsaker og et protein, men det finnes nesten like mange utgaver av ramensuppe som det finnes mødre i Kina – alle har sin egen variant.

Du kan tenke deg min glede da ramen ble en kulinarisk trend også i Norge. I Oslo er det minst tre steder som serverer skikkelig god ramen, men jeg har sjeldent mulighet til å gå på restaurant, derfor har jeg laget min egen hurtigvariant. Basen til ramensuppa er egentlig høykvalitetskraft, da blir den best. Når jeg ikke har kraft i fryseren, lager jeg den som beskrevet under, og det blir faktisk ikke så verst, det heller. Anbefales en regntung dag, og er laget på ca 15 minutter. Legg merke til at alle mengdeforholdene er omtrentlige, her gjelder det faktisk å stole på egen gane. Det greier du.

Porsjoner: 2

Ingredienser

  • 2 ss soyaolje
  • ½ kinesisk hvitløk
  • ca 1 cm ingefær
  • ca 8 dl vann
  • ca 2 ss kyllingfond
  • ca 3 ss soyasaus
  • ca 2 ts sesamolje
  • saften av ca ½ sitron
  • ca 2 ss lys miso (valgfritt)
  • ca 2 ts chinkiang-eddik (valgfritt)
  • ca 100 g hvetenudler (bruk din favoritt)
  • grønnsaker du liker/har i kjøleskapet, skåret i tynne strimler. Jeg hadde:
  • 2 vårløk
  • 60 g rødkål
  • 1 gulrot
  • koriander
  • ca 100 g sideflesk
  • 2 egg
  • sesamfrø
  • chilicrisp

Fremgangsmåte

  1. Varm opp en stor kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Riv hvitløk og ingefær på den fine siden av et rivjern, så det blir som en paste. Ha det i kjelen, og stek i et par minutter.
  2. Tilsett vann, kyllingfond, soyasaus, sesamolje, sitronsaft, miso, og eddik. Rør rund med en visp, så misoen løser seg opp. Kok opp, og la det småkoke. Smak til suppa, sjekk om du vil tilsette mer av de nevnte ingrediensene.
  3. Skjær sideflesket i tynne skiver, og stek det sprøtt i en stekepanne på middels høy varme, i ca åtte minutter. (Her kan du også bruke filetbacon, da pleier jeg å legge den rå rett i suppa litt før servering – baconet blir ferdig på ca tre minutter).
  4. Skjær grønnsakene i tynne strimler. Det er veldig godt å tilsette sopp, da har du den oppi suppa et par minutter før nudlene.
  5. Ha eggene i en kjele med kaldt vann, og sett den på høy varme. Eggene skal koke i 6 minutter fra vannet har begynt å boble. Avkjøl og skrell eggene, og del dem i to.
  6. Kok opp suppa, og ha oppi nudlene. Kok dem som anvist på pakken.
  7. Fordel suppe og nudler i skåler, og topp med grønnsaker, sideflesk, egg, koriander, sesamfrø og chilikrisp.
  8. Server med tsingtao, og lat som om du er i Kina.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *