Da jeg var yngre, spesielt i ungdomsårene, hadde jeg et barnslig behov for å passe inn, samtidig som jeg gjerne ville skille meg ut fra mengden. Jeg ville helst være litt kul og kontrær, men allikevel akseptert. Det å skille meg ut fikk jeg ganske dårlig til, og som voksen har jeg slått meg til ro med det – jeg er helt vanlig, på godt og vondt. Skikkelig basic white girl, som det heter. Og som en ekte basic white girl, elsker jeg høsten, og alt som følger med. Krisp luft, skinnjakke og skjerf, røde blader på trærne – og sopp. Jeg er virkelig sjelden så lykkelig som når kantarellene funkler gyllent i butikkhyllene (og før du sier noe – jeg har prøvd meg på sopptur i skogen. Jeg ser så vidt forskjell på blåveis og furu. La meg handle soppen min i butikk.)
Kantarellen er nok min favorittsopp. Ha den i stuing, lasagne, server den syltet eller i suppe – eller som her, smørstekt, på surdeigsbrød, med en tynn skive camembert. Hvis ikke dette er smaken av høst, vet ikke jeg. Dessuten er det superfort gjort, du har verdens beste lunsj i løpet av 15 min, liksom.
Porsjoner: 2 |
Ingredienser
- 2 surdeigsbrødskiver
- 200 g kantareller
- 1 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 3 ss smør
- 1 ss crème fraîche
- 3 ss vann/kyllingkraft
- skallet av ½ sitron
- 4 tynne skiver camembert
- persille og gressløk
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i 1 ss smør. Når smøret har smeltet, skru ned varmen til middels. Stek brødskivene til de er gylne på den ene siden, i omtrent 4 minutter. Smør ½ ss smør på hver skive, og snu dem. Stek brødskivene til de er gylne på den andre siden også, i omtrent 3 minutter.
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Børst bort eventuell jord fra kantarellene, og skjær bort eventuelle stygge flekker. (Skylling av sopp er omstridt. Jeg pleier å skylle de som er ordentlig ruskete, men da gjør jeg det så fort jeg kan, og passer på at soppen er helt tørr før jeg har den i stekepanna.) Riv kantarellene i to for å se etter mark.
- Tørk ut eventuelle smuler fra stekepanna, og varm den opp til middels høy varme. Ha soppen i den tørre panna, og stek den i omtrent 3 minutter, til den har fått litt stekeskorpe. Ha 1 ss smør i panna, og rør det godt inn i soppen. Stek soppen videre i omtrent 3 minutter, og ha i kyllingkraft og crème fraîche. Rør crème fraîchen inn i kraften, og bland alt godt sammen. Skru ned til middels varme, og la det koke inn i noen minutter, til stuingen er fast nok til å ha på brødskiva. Smak til med finrevet sitronskall, salt og pepper.
- Ha brødskivene på tallerkener, topp med soppstuing, tynne skiver av camembert (de skal være såpass tynne at de smelter litt ned i stuingen), og finhakket persille og gressløk.
- Rop hurra for høsten.