En litt skamfull hemmelighet: jeg er ikke så fan av gresk mat. Altså, misforstå meg rett, det er vanskelig å aktivt mislike lammekoteletter og tzatziki, men jeg velger meg det aldri. Det franske og italienske kjøkkenet er, etter min smak, mange hestelengder foran det greske, selv Spania slår til med noen klassikere i blant. Derfor er det kanskje litt rart at jeg anbefaler denne paien så veldig, for den er i aller høyeste grad greskinspirert, med både fetaost og oliven. Kanskje er det den sprø butterdeigsbunnen som gjør det, eller de friske tomatene. Eller kanskje det er fordi det tar null tid og krefter å lage den, og det passer meg alltid godt.
Denne paien er god alene, men jeg pleier å servere den til grillet kjøtt og en grønn salat. Perfekt sommermiddag.
Porsjoner: 4–6 |
Ingredienser
- 3–4 butterdeigsplater
- egg til pensling
- 150 g fetaost
- 3 ss crème fraîche
- 1 ss olivenolje
- saften av ½ sitron
- pepper.
- 400 g cherrytomater
- 150 g kalamataoliven
- kjørvel eller basilikum
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Tin butterdeigsplatene til de er mulig å kjevle ut, i omtrent 20 minutter. Legg dem på benken sånn at de akkurat overlapper, og kjevle dem såpass tynne at de dekker en paiform. (Jeg måtte trikse og mikse litt for å dekke hele formen, kutte av litt her og skjøte litt der.) Pensle med egg, og stek butterdeigen i ovnen i 12–15 minutter, til den er gyllen.
- Ha fetaost, crème fraîche, olivenolje og sitronsaft i en foodprosessor, og bland til du har en jevn krem. Smak til med pepper. Fetaosten er ganske salt, og det skal oliven oppå, så jeg synes ikke den trenger ekstra salt, men det er selvsagt smak og behag.
- Kutt tomatene i to eller fire, avhengig av størrelse. Ha tomatene og olivenene i en bolle, og bland sammen.
- Ta butterdeigen ut av ovnen, og avkjøl i omtrent 10 minutter, til den er lun.
- Smør et godt lag med fetakrem utover paibunnen, og topp med tomat- og olivenblandingen, og friske urter. Jeg brukte kjørvel, men basilikum vil også være perfekt.