Rødbeten er egentlig en litt irriterende rot. For det første er man nødt til å bruke plasthansker og -fjøl for å unngå røde flekker over både egen person og eget utstyr. For det andre tar det en halv evighet å varmebehandle dem, enten de kokes eller ovnsbakes, og hvem har tid til det? For å spare meg for den verste irritasjonen, pleier jeg å kjøpe sous vide-rødbeter. De finnes i de fleste velassorterte forretninger, og de trenger bare en tredjedel av koketiden, hvilket betyr at jeg ikke trenger å planlegge rødbetmåltidene i nevneverdig grad. Det er bra, for selv om jeg irriterer meg over rødbeten på kjøkkenet, elsker jeg den på tallerkenen. Det er kanskje sånn med de beste tingene, at man må jobbe litt med dem for at de skal vise seg fra sin beste side.
Denne retten pleier pappa å servere, og det er det beste kvalitetsstempelet jeg kan gi. Den lages på 1-2-3, og selv om den knapt er kulinarisk nyskapende, er den innmari god. Klassikerne skal også ha plass på spisebordet, liksom. Jeg pleier å servere dette som forrett, gjerne før en lett fiskerett, da rødbete og ost er en ganske mektig duo. Nøttene er forresten perfekte alene som snacks, eller på ostebrettet. Håper ikke du lar deg knekke av rødbetens irriterende fremtoning, og lager dette neste gang du skal ha gjester – eller bare til deg selv.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 1 pakke sous vide-rødbeter
- ca 100 g chevre (pass på å bruke en type med skorpe, den ferske varianten smelter ikke så godt)
- 50 g valnøtter
- ca 3 ss honning
- salt
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Ta rødbetene ut av pakken, og tørk dem så de ikke er våte. Skjær til betene så de har omtrent samme størrelse, og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Stek rødbetene i ovnen i omtrent 10 minutter (Hvis du ikke får tak i sous vide-beter, kan du bruke rå, men da anbefaler jeg å skrelle og koke dem i omtrent 45 minutter først.)
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og rist valnøttene til de er gylne. Ha i honningen, og stek det hele til den fester seg rundt nøttene. Krydre med salt.
- Skjær tykke skiver av chevren, og ha skivene på rødbeten. Stek videre i ovnen til chevren er gyllen, i ca 5 minutter. Følg med, for det går fort fra gyllen til brent!
- Ha rødbetene på tallerkener, topp med valnøttene og litt ekstra honning. Server umiddelbart.