Det finnes variasjoner av dumplings over hele verden, fra italienske ravioli og polske piroger, til japanske gyoza og nepalske momos. Men det første jeg tenker på når jeg hører ordet, er kinesiske jiaozi. Da jeg bodde i Kina spiste jeg dette flere ganger i uken, og favorittene var de jeg kjøpte på gata – det vil si fra en liten, blid mann som hadde steketakke på bagasjebrettet på sykkelen sin. Det kostet 4 kroner for 8 dumplings, en perfekt frokost.
Jeg har aldri klart å gjenskape den autentiske sykkel-dumplingen hjemme, og det er ikke fordi jeg ikke har prøvd. Det bare blir ikke det samme på mitt norske kjøkken. Det får være greit, disse er dødsgode allikevel. Jeg har kjøpt dumpling-skinsene mine på en asiatisk matforretning, men man får tak i dem på velutstyrte matbutikker også. Du kan selvsagt lage dem selv, det smaker best – men det tar lang tid, og butikkvarianten er mer enn god nok, spør du meg. En siste ting: ikke le av bretteteknikken min. Den tar et liv å mestre, og jeg er tross alt ikke så gammel. Helt ok får være godt nok, det er tross alt innsiden som teller, og innsiden er nydelig. Jeg brukte det jeg hadde i kjøleskapet, men her kan du endre og variere etter hva du har og liker. Bare husk at det må være nok fett i fyllet, her har jeg brukt svinekjøttdeig med 10 prosent fett. Jeg serverte disse med stekte edamamebønner til, som lørdagskos, men de kan selvsagt brukes som forrett, eller som en del av et større måltid.
Ca 70 dumplings. De du ikke steker, kan du fryse ned! |
Ingredienser
- 2 pakker gyoza-skins
- 400 g svinekjøttdeig
- 300 g rå scampi
- 350 g kål
- 1 bunt vårløk
- 2 ss ingefær
- ½ kinesisk hvitløk
- 2 ss soyasaus
- 1 ss oystersaus
- 1 ss riseddik/shaoxing-vin
- 1½ ts sesamolje
- 1 ts fish sauce
- olje
Dipsaus
- 4 ss soyasaus
- 2 ss riseddik
- 1½ ss sukker
- 1 ss ingefær
- 1½ ts sesamolje
Fremgangsmåte
- Lag fyllet. Finhakk hvitløk og ingefær og vårløk. Finsnitt og finhakk kålen. Hakk scampien i mindre biter.
- Bland svinekjøttdeigen, scampien, aromatene og kålen sammen, og tilsett soyasaus, oystersaus, sesamolje og fish sauce. Maser og kna deigen til den ligner en paste.
- Stek en liten prøvekjøttkake av deigen, og juster om du trenger mer av noen av sausene.
- Lag dumplings. Ha en raus teskje av fyllet i midten. Bruk fingeren og ha vann rundt kanten av deigen. Brett sammen, og lag 7–8 folder langs kanten. Det er bare den ene kanten som foldes, baksiden skal være glatt (se bilde). Her finnes det mange måter å brette på. Jeg hadde dårlig tid, (dvs hadde omgitt meg med sultne folk), og lagde en raskere variant. Da klemte jeg deigen sammen halvveis, før jeg brettet opp den gjenværende kanten, så jeg fikk tre kanter.
- Varm opp en stekepanne med lokk til middels høy varme, og ha i olje. Stek dumplingsene i et par minutter, til de er gylne på undersiden. Hell ca ½ dl vann i pannen, skru ned varmen til middels, og dekk med lokk. Damp dumplingsene i omtrent 5 minutter.
- Lag dippsaus ved å blande sammen ingrediensene.
- Spis med pinner.