D

Delikatesseløk med miso og sitronskall

Høsten er min favorittårstid. Jeg er nemlig så utrolig basic, jeg elsker store skjerf og skinnjakker, skinnhansker og varme sko, kaffe i pappkrus og løv som skifter farge. Også elsker jeg høstgrønnsakene. Fargerike rotgrønnsaker er nok favoritten, men jeg mener at man gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ignorere løken. Denne relativt unnselige, men akk så anvendelige ingrediensen. Selv om den er obligatorisk i de fleste sauser og gryter, får den bare en statistrolle. Løken spiller alt for sjelden hovedrollen, det er min påstand. Fransk løksuppe er unntaket, selvsagt, men jeg mener vi bør løfte fram løken i større grad. Gi den plassen den fortjener.

Her er jeg inspirert av Carolina Gelen. Hun lager en variant med purre, men jeg fant nydelige delikatesseløk i butikken, og greide ikke gå forbi. Dette passer perfekt som tilbehør til entrecote, eller kylling – eller som en liten forrett. Prøv. Du blir ikke skuffa.


Forrett til 4

Ingredienser

  • 350 g delikatesseløk (ca 4 løk til hver
  • 1 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
  • 2 ss smør
  • ½ ss hvit miso
  • skallet av 1 sitron
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Skrell all løken, og kutt av rot og topp. Løken skal kunne stå stødig på begge sider. Varm opp en liten stekepanne til middels høy varme, og stek løken til den er gyllen, i omtrent 6 minutter på hver side.
  2. Skru ned varmen til middels, og hell i kraften. Legg lokk på pannen, og kraften boble i omtrent 7 minutter, til løken kjennes mør. Ta av lokket, og reduser kraften til litt under halvparten.
  3. Ta løken ut av pannen, og pisk smør og miso inn i den gjenværende kraften. Hvis det ser ut som om du trenger mer væske, er det bare å fylle på med kraft. Resultatet skal være en glatt saus.
  4. Krydre løken med litt salt og pepper, og ha den på et fat. Hell sausen over, og topp med skallet av 1 sitron. Server.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *