P

Potet- og purresuppe med crunchy topping

Det er høst, det blir kaldere, mørkere og koseligere. Jeg tenner stearinlys og finner fram tøfler, og pleddene ligger igjen krøllete i sofaen etter å ha varmet frosne tær. Strømprisene er så høye at varmen i gulvet forblir avslått en måned til, vi tar på oss en ekstra genser i stedet. Og jeg lager supper og gryteretter til middag.

Avisene skriver side opp og side ned om økte matvarepriser, og ei heller vår private lille økonomi er uberørt av et vaklende Europa. Jeg forsøker derfor å spare der jeg kan, og heldigvis er norske rotgrønnsaker noe av det billigere man kan spise. Jeg er vanligvis ikke så fan av potetsuppe, men denne var smakfull og fløyelsmyk, så selv jeg skrapet skålen. Men den virkelige hemmeligheten her er crunchen på toppen. Den gjorde susen.


Porsjoner: 4

Ingredienser

  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • ca 500 g poteter
  • 1 stor purre
  • 1,2 liter kyllingkraft
  • 1 dl crème fraîche
  • salt og pepper
  • smør
  • olje
  • 1,5 dl panko
  • 1 bunt persille
  • skallet av 1 sitron
  • 2 hvitløksfedd
  • 3 ss smør
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Varm opp en tykkbunnet kjele til middels høy varme. Grovhakk løken og hvitløken, og stek det i olje i et par minutter, til det er blankt.
  2. Skrell potetene hvis skallet er grovt, og kutt dem i grove terninger. Del purren i to, skyll den godt, og kutt den i grove halvmåner. Ha potetterningene og purren i gryta, og tilsett kyllingkraften. La det hele koke til potetbitene er ordentlig møre.
  3. Mens suppa koker, lag toppingen. Smelt smør i en panne på medium lav varme, og finhakk hvitløk. Stek hvitløken i et par minutter, og ha i panko, finhakket persille og sitronskall. Stek det hele til pankoen er sprø, i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.
  4. Når potetene er møre, kjør suppen til den er glatt, enten med en stavmikser eller i en blender. Ha i crème fraîche, og kjør det sammen med suppen. Smak til med salt og masse pepper.
  5. Server potetsuppen med rikelig crunch på toppen.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *