Det er kanskje ikke noen hemmelighet lenger, det at jeg ikke er superglad i søtsaker. På restaurant velger jeg heller to forretter enn dessert, lørdagssnacksen min er potetgull eller popkorn, og jeg drikker heller Farris enn brus. Det høres kanskje flinkt ut, men jeg lover deg – jeg eier ikke viljestyrke. Det er bare at mine smaksløker foretrekker det salte foran det søte. Jeg er sjanseløs mot en pose potetgull.

Når det er sagt, det finnes selvsagt søte ting jeg ikke kan motstå. Marshmallows er en av de tingene. Jeg elsker dem i alle former, men favoritten er kanskje smeltet, på en pinne, over varme glør. Jeg er så glad i det, at jeg pleide å smelte marshmallows over stearinlys da jeg var liten. Ikke helt den samme opplevelsen, kan jeg fortelle. Med andre ord, min glede var stor da jeg skjønte at jeg kunne lage marshmallows selv, og med relativt få ingredienser. Ikke er det vanskelig heller. Det eneste jeg virkelig anbefaler at du har, er et sukkertermometer, eller et digitalt termometer, for å holde øye med temperaturen på sukkeret. Har du det, er dette easy peasy – det vanskeligste er å vente med å smake til marshmallowsene har stivnet.

Ca 40 store marshmallows

Ingredienser

  • 400 g sukker
  • 0,75 dl glukose (finnes i velassorterte dagligvareforretninger)
  • 1,2 dl vann (til sukkerblandingen)
  • 1,2 dl vann (til gelatinen)
  • 20 g gelatinpulver (jeg har aldri fått det til med plater)
  • 2 ts vaniljesukker (eller vaniljeessens)
  • salt
  • 6 ss melis
  • 3 ss maisenna

Fremgangsmåte

  1. Ha sukker, glukose og 1 dl vann i en liten kjele, og rør rundt til alt sukkeret er vått. Sett kjelen på middels varme, og kok opp. Ikke rør i sukkeret etter at det har begynt å koke, da vil det krystallisere seg.
  2. Klips et sukkertermometer på siden av kjelen. Sukkeret skal koke til det når en temperatur på 117-118 grader. Det pleier å ta omtrent 10 minutter, men er avhengig av varmen på ovnen din. Følg nøye med.
  3. Mens sukkeret koker, klargjør gelatinen. Ha vann og gelatinpulver i bollen til en kjøkkenmaskin, og rør om. La gelatinen godgjøre seg i omtrent 10 minutter, mens sukkeret koker.
  4. Når sukkeret har kommet til temperatur, ta kjelen av varmen, og la boblene dø ut. Sett vispen i kjøkkenmaskinen, og skru på lav varme. Hell sukkersirupen i bollen på kjøkkenmaskinen mens den går, pass på at sirupen treffer veggen av bollen først, slik at den ikke dreper gelatinen. Hell all sirupen oppi bollen. Tilsett en klype salt og vaniljesukkeret, og skru opp farten til middels høy.
  5. Visp sukkeret til det har omtrent triplet i størrelse, i omtrent 8 minutter. Marshmallowmassen skal være kritthvit og innmari klissete. Pass på at du gjør dette mens sukkersirupen er varm. Hvis den har rukket å avkjøle seg helt, vil det ikke fungere.
  6. Mens kjøkkenmaskinen går, ta ut en form til å ha marshmallowmassen i. Min form er omtrent 20×20 cm. Smør formen og en slikkepott med enten smør eller kokosolje, og ha massen over i formen ved hjelp av slikkepotten. Denne massen er fryktelig klissete, og blir bare mer klissete ettersom den stivner, så her er det lurt å jobbe fort. Dekk formen med lokk eller plastfolie, og la den stå i minst 6 timer.
  7. Hvelv marsmallowsen over på en skjærefjøl, og klipp den i mindre marshmallower. Jeg fikk omtrent 40 stykker totalt, men mine ble relativt store. Bland sammen melis og maisenna. Rull hver marshmallow i melisblandingen, og ha dem i en lufttett beholder. Ikke oppbevar marshmallowsene i kjøleskapet, da blir de harde.
  8. Marshmallowsene kan brukes til masse! Dypp dem i karamellsaus, og server til dessert. Smelt sjokolade, og dekk marshmallowsene med den, det er en perfekt julekonfekt. Marsmallowsene smaker også supergodt i varm sjokolade, smeltet, eller i rocky road. Du skjønner tegninga.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *