Noen hverdager… Altså jeg orker ikke å starte en gang. Det er bare noen hverdager som ikke spiller på lag. Det er møkkavær, det er ikke mer melk igjen i kjøleskapet, matpakkebrødet har blitt muggent, jeg finner ikke nøklene mine, barnevogna setter seg fast i slaps og sludd, og toåringen vil ikke hjem fra barnehagen. Det er middagstid, alle har lavt blodsukker, alle trenger mat, men ingen har tid til å vente. Ikke har vi spist fisk på minst en uke, heller.
Det er da denne retten er så innmari god å ha i bakhånd. Det er da jeg takker alt som er hellig for det magiske som er egg, mel og fløte. For denne retten tar det ca like lang tid å lage, som det tar å vente på at vann og pasta koker. En liten genistrek der, altså. Hvis noen i tillegg kan hjelpe til med å dekke bordet, er mye gjort. Det eneste som kanskje er litt dumt, er at dette er ikke upreget sunt – så jeg pleier å kutte et brokkolihode i små buketter, og steke dem raskt i en panne. Da får jeg pressa inn litt vitaminer og mineraler i kosten også, og det er jo ikke å forakte. Selv om noen ganger får selv næringsinnhold vike for raskt, enkelt og digg, det er jeg den første til å innrømme.
Porsjoner: 4 |
Ingredienser
- 400 g pasta (din foretrukne type)
- 1 sjalottløk
- 3 ss hvitvinseddik
- 1–2 dl pastavann
- 1–2 dl fløte
- 1 fiskebuljongterning (eller litt fiskefond, eller litt fiskekraft)
- 240 g røkelaks i skiver
- 1 bunt vårløk
- 1 sitron
- dill
Fremgangsmåte
- Kok opp en stor kjele vann, og ha i omtrent 1 ss salt (2 ss hvis du bruker koshersalt). Finhakk sjalottløken og kutt vårløken i tynne skiver. Ha pastaen i vannet når det koker.
- Varm opp en liten kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek sjalottløken i et par minutter, eller til den er blank. Ha hvitvinseddiken i kjelen, og la den koke inn til omtrent halvparten, i et par minutter. (Koketiden kommer helt an på hvor stor kjele du bruker, varmen på platen og tykkelsen på kjelebunnen. Her er det lurt å følge med.)
- Når pastaen nærmer seg ferdigkokt, ta av et par desiliter av pastavannet, og hell av resten. Ha pastaen tilbake i kjelen. Ha pastavannet og buljongterningen i kjelen med sjalottløken, og la buljongterningen smelte i vannet. Ha i fløten, og rør om. Hell sausen over i pastaen, og rør om i et par minutter. Det skal forme seg en kremet saus i bunnen av kjelen. Ha oppi mer pastavann eller fløte ved behov. Smak til med saft og finrevet skall fra sitronen. (Røkelaksen er veldig salt, derfor anbefaler jeg ikke å salte noe særlig før helt til slutt)
- Skjær røkelaksskivene i tykke strimler. Rør vårløkskivene inn i pastaen, og tilsett røkelaksen. Rør den forsiktig inn i pastaen. Gjør dette litt forsiktig, hvis du rører for mye vil røkelaksen flake seg for mye.
- Pynt med dill, og husk at dagen alltid blir bedre med litt pasta og litt fløte.