P

Pasta med fløtesaus og røkelaks

Noen hverdager… Altså jeg orker ikke å starte en gang. Det er bare noen hverdager som ikke spiller på lag. Det er møkkavær, det er ikke mer melk igjen i kjøleskapet, matpakkebrødet har blitt muggent, jeg finner ikke nøklene mine, barnevogna setter seg fast i slaps og sludd, og toåringen vil ikke hjem fra barnehagen. Det er middagstid, alle har lavt blodsukker, alle trenger mat, men ingen har tid til å vente. Ikke har vi spist fisk på minst en uke, heller.

Det er da denne retten er så innmari god å ha i bakhånd. Det er da jeg takker alt som er hellig for det magiske som er egg, mel og fløte. For denne retten tar det ca like lang tid å lage, som det tar å vente på at vann og pasta koker. En liten genistrek der, altså. Hvis noen i tillegg kan hjelpe til med å dekke bordet, er mye gjort. Det eneste som kanskje er litt dumt, er at dette er ikke upreget sunt – så jeg pleier å kutte et brokkolihode i små buketter, og steke dem raskt i en panne. Da får jeg pressa inn litt vitaminer og mineraler i kosten også, og det er jo ikke å forakte. Selv om noen ganger får selv næringsinnhold vike for raskt, enkelt og digg, det er jeg den første til å innrømme.

Porsjoner: 4

Ingredienser

  • 400 g pasta (din foretrukne type)
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvitvinseddik
  • 1–2 dl pastavann
  • 1–2 dl fløte
  • 1 fiskebuljongterning (eller litt fiskefond, eller litt fiskekraft)
  • 240 g røkelaks i skiver
  • 1 bunt vårløk
  • 1 sitron
  • dill

Fremgangsmåte

  1. Kok opp en stor kjele vann, og ha i omtrent 1 ss salt (2 ss hvis du bruker koshersalt). Finhakk sjalottløken og kutt vårløken i tynne skiver. Ha pastaen i vannet når det koker.
  2. Varm opp en liten kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek sjalottløken i et par minutter, eller til den er blank. Ha hvitvinseddiken i kjelen, og la den koke inn til omtrent halvparten, i et par minutter. (Koketiden kommer helt an på hvor stor kjele du bruker, varmen på platen og tykkelsen på kjelebunnen. Her er det lurt å følge med.)
  3. Når pastaen nærmer seg ferdigkokt, ta av et par desiliter av pastavannet, og hell av resten. Ha pastaen tilbake i kjelen. Ha pastavannet og buljongterningen i kjelen med sjalottløken, og la buljongterningen smelte i vannet. Ha i fløten, og rør om. Hell sausen over i pastaen, og rør om i et par minutter. Det skal forme seg en kremet saus i bunnen av kjelen. Ha oppi mer pastavann eller fløte ved behov. Smak til med saft og finrevet skall fra sitronen. (Røkelaksen er veldig salt, derfor anbefaler jeg ikke å salte noe særlig før helt til slutt)
  4. Skjær røkelaksskivene i tykke strimler. Rør vårløkskivene inn i pastaen, og tilsett røkelaksen. Rør den forsiktig inn i pastaen. Gjør dette litt forsiktig, hvis du rører for mye vil røkelaksen flake seg for mye.
  5. Pynt med dill, og husk at dagen alltid blir bedre med litt pasta og litt fløte.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *