Da jeg var liten, var det beste jeg visste pasta med smør og salt. Jeg hadde en venninne jeg var uendelig misunnelig på, for jeg visste at der hjemme lagde de ikke langtidskokt bolognesesaus med gulrøtter og hjemmelaget kraft – der serverte de kokt spaghetti med stekt kjøttdeig, smør og ketchup. Og man kunne bestemme blandingsforholdene helt selv. Hvilket innebar at jeg kunne droppe alt som lignet tomatsaus og bare spise pasta med smør og litt kjøtt til middag. Hvilken luksus! Så eksotisk! Jeg så på den ihjelstekte kjøttdeigen og døde av misunnelse. Hvor heldig var det lov å være, liksom. I tillegg hadde min venninne marsvin, så sjalusien ville altså ingen ende ta.
I dag vet jeg jo at det var jeg som fikk servert den beste maten. De voksne smaksløkene har for lengst innsett det barnekroppen var for umoden til å forstå – langtidskokt bolognese er guddommelig godt. Men i blant, når barnet i meg roper, jeg har dårlig tid, dårlig råd eller bare er fysen på noen digge karbohydrater, lager jeg cacio e peppe. Pasta med ostesaus og pepper. Barnslig godt, altså. Originalt lages det med parmesan og pecorino, men akkurat i dag brukte jeg Västerbottensost, og jeg vet faktisk ikke om jeg kan gå tilbake. Så. UTROLIG. Godt.
Porsjoner: 2 |
Ingredienser
- 200 gram papardelle (eller spaghetti eller bucatini – bruk det du har)
- 3 ss koshersalt (eller 1 ss vanlig husholdningssalt)
- 50 g meierismør
- 2 ts grovkvernet pepper
- 50 g Västerbottensost
- 1–2 dl pastavann
Fremgangsmåte
- Kok opp en stor gryte (min tar 4 liter) vann, og ha i salt. Kok pastaen i et lite minutt kortere enn det som står beskrevet på pakken.
- Finriv osten på et rivjern og kutt smøret i terninger.
- Når pastaen nærmer seg ferdig, ta av 2 dl pastavann i en kopp. Dette vannet er fullt av stivelse, og er med på å lage sausen fløyelsmyk.
- Hell av pastaen i et dørslag, og ha den tilbake i kjelen. Sett kjelen på lav varme (alle koketopper er forskjellige, men jeg veksler mellom 3 og 4 på min)
- Ha smøret, ca 1 dl pastavann, pepper og ost i kjelen med pastaen, og rør rundt. Det skal forme seg en kremet saus. Ha litt tålmodighet, og rør i et par minutter. I starten vil det se ut som sølevann, men stivelsen i vannet binder seg med smøret og osten og blir en kremet saus – etter hvert. Ikke gi opp. Tilsett mer vann/smør/ost hvis du synes det trengs. Smak til med litt salt. Pastavannet i seg selv er veldig salt, så det er ikke sikkert du trenger så mye.
- Ha pastaen i serveringsskåler, og topp med mer ost og pepper.