Det er noe mat som føles… ekte, hvis du skjønner. Altså, noen ganger kjenner jeg på et ordentlig slektskap til de mange generasjonene av kvinner som kom før meg. De kjøpte hverken brød eller syltetøy i butikken, de spiste virkelig bærekraftig, og kjente på ordentlig verdien av en svineknoke. Jeg hører at jeg romantiserer fortidens matlaging, og det var sikkert mer slit enn kos – men jeg tenker på dem allikevel. De staute damene fra Gudbrandsdalen som hadde ledd av miniporsjoner på gourmetrestaurant og rynket på nesen av miso og gochujang, men som aldri hadde kastet et eple bare fordi det hadde fått en brun flekk.
Det er når jeg lager mat som putrer i en gryte, at jeg føler ekstra godt på det slektskapet. Mat som skal serveres med øse og spises med skje. Mat som kanskje mangler finesse, men som er full av gode, næringsrike og smakfulle råvarer, mat som ikke forkler seg eller later som om den er noe den ikke er. Ekte mat, altså. Jeg liker det.
Finnbiff er sånn mat. Her har jeg valgt å ha potetene rett i gryta, men du kan selvsagt lage en potetmos av dem og servere til retten. Jeg pleier egentlig å ha rødvin i finnbiff, men denne tirsdagen var rødvinslageret tomt, så jeg eksperimenterte med eplejuice. Det fungerte superbra, men hvis du skal bruke eplejuice må den være av den syrlige, grumsete sorten. Konsentrat eller nektar vil fungere dårlig. Jeg hadde prim, så jeg brukte det, men et par skiver brunost er selvsagt like godt. Ta de grønnsakene du har, dette er en prima mulighet til å få tømt kjøleskapet! Sånn, lag dette og kjenn på slektskapet. Det har vi godt av i blant, det er jeg sikker på.
Porsjoner: 2 store og 2 små |
Ingredienser
- 1 løk
- 150 g sideflesk (bacon går til nød)
- 400 g finnbiff eller reinskav
- 4 små gulrøtter
- 250 g amadinepoteter (eller perlepoteter, morenepoteter)
- 200 g sjampinjong
- 100 g persillerot
- 1½ dl crème fraîche
- 2 dl eplejuice
- 1 dl vann/kraft
- ½ dl fløte
- 2 ss prim
- ½ ss tørkede einebær
- ½ bunt fersk timian
- ½ bunt fersk rosmarin
- 1 ss tyttebærsyltetøy
- smør
- tyttebærsyltetøy til servering
Fremgangsmåte
- Kutt løken og sideflesket i terninger. Skrell gulrøttene og persilleroten, og børst soppen fri for jord. Kutt grønnsakene i store terninger og soppen i fire. Kutt potetene i to (eller fire, hvis de er store). Bind rosmarinen og timianen sammen med hyssing.
- Varm opp en stor jernkjele til middels høy varme, og stek sideflesket i omtrent 10 minutter, eller til det er sprøtt. Ha kjøttet over på en tallerken.
- Skru ned varmen på kjelen til middels, og ha i litt smør. Stek løken til den er blank, i omtrent 4 minutter. Ha sideflesket tilbake i gryta, og skru ned til lav varme.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, ha i litt smør, og stek finnbiffen raskt. Gjør dette i to eller tre omganger. Ha kjøttet over i kjelen når det er ferdigstekt. Rør om i kjelen i blant.
- Ha eplejuicen, vannet, primen, crème fraîchen, fløten, potetene, gulrøttene og persilleroten i kjelen. Husk å røre!
- Tørk stekepannen, og stek soppen til den får farge (ikke flytt så mye på soppen mens du gjør dette, la den ligge urørt i omtrent 3 minutter). Når soppen har sluppet væske og blitt tør igjen, ha 1 ss smør, salt og pepper i stekepannen, og la soppen steke i smøret i et lite minutt. Ha soppen over i kjelen. Stek soppen i to eller flere omganger. Hvis du har for mye sopp i pannen, blir den kokt, ikke stekt.
- Knus einebærene i en morter, og ha dem og tyttebærsyltetøyet i kjelen. Legg urtebuketten godt nedi kjelen også. Vend om, så væsken omslutter grønnsakene og kjøttet. Krydre med salt og pepper.
- Skru opp varmen til middels/middels høy, og la gryta småkoke til grønnsakene er møre, i omtrent 20 minutter. Kok uten lokk i omtrent 5 minutter for å redusere væsken litt. Smak til med salt og pepper. Fjern urtebuketten, og server finnbiff i dype skåler med tytterbærsyltetøy til.