Annapoteter er low key en av mine favoritt-ting i verden. Jeg tenker på dem som en fresh versjon av fløtegratinerte poteter (som også er nydelig, misforstå meg rett), bare at de hverken inneholder fløte eller ost. Dermed blir disse potetene litt… lettere, kanskje? Litt franskere og mer sofistikerte, hvert fall. De gjør seg som tilbehør til både kjøtt og fisk, og alene, for eksempel med en klikk rømme og lakserogn eller løyrom. Originalt lages Annapoteter med smør, men jeg har brukt andefett. Det er fordi andefett pluss poteter blir manna fra himmelen. En annen vri her er at jeg skjærer potetene i skiver etter at de har vært i ovnen. Så steker jeg de skivene i godt med smør rett før servering – da får de deilig krønsj på alle sider, og det takker jeg aldri nei til.

Ok, alle kortene på bordet? Dette er ikke hverdagsmat. Dette er helgemat, festmat, feire livet-mat – og det er det flere grunner til. For det første: Denne retten er ikke sunn for noe annet enn smaksløkene (som tross alt er det viktigste når man har fest). For det andre: Den tar laaaaang tid å lage. Selve arbeidet på kjøkkenet er ikke så tidkrevende, men dette innebærer en del venting. Jeg anbefaler å lage disse Annapotetene en dag før du skal servere dem, sånn at de har tid til å sette seg ordentlig. Det er nødvendig for at de ikke skal falle fra hverandre i stekepanna.

Tilbehør til 4–6 personer

Ingredienser

  • 300 g poteter (jeg foretrekker store amadinepoteter her)
  • ca 4 spiseskjeer kjøleskapskaldt andefett
  • 2 ts salt
  • 1 ss smeltet smør til smøring av formen.
  • smør og olje til steking

Fremgangsmåte

  1. Varm opp ovnen til 180 grader.
  2. Skjær potetene i tynne skiver med en mandolin eller i en foodprosessor. Ha potetskivene over i en bolle med kaldt vann mens du jobber.
  3. Hell ut vannet av bollen, og tørk potetene så godt du kan med kjøkkenpapir. Ha oppi andefettet og salt og bland med hendene til alle potetskivene er dekket av fett.
  4. Finn fram en liten ildfast form, jeg foretrekker å bruke en firkantet, og pensle den med andefett. Legg potetskivene i overlappende lag til formen er full. Dekk formen med aluminiumsfolie, og stek den i ovnen i omtrent 45 minutter, til potetene er møre. (Hvis du vil, kan du droppe aluminiumsfolien og steke potetene til de er gylne og sprø på toppen – da kan de serveres nå.)
  5. Ta potetene ut av ovnen, og finn noe tungt du kan legge på toppen som en vekt. Den hjelper med å presse potetskivene sammen, sånn at du kan skjære formen i tykke skiver senere. Når potetene er avkjølt, sett dem i kjøleskapet, med både «vekt» og aluminiumsfolie. La dem stå kaldt i minst fire timer, helst natten over.
  6. Rett før servering: ta potetene ut av kjøleskapet, og hvelv dem over på en skjærefjøl. Skjær potetene i tykke skiver. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i omtrent 1 ss smør og litt olje. Stek annapotetskivene i omtrent 3 minutter på hver side, til de har fått en gyllen stekeskorpe.
  7. Spis og dån.
KategorierUkategorisert
  1. Pingback:Steak au poivre – biff med peppersaus ‣ Det beste jeg vet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *