C

Chocolate chip cookies med miso og brunet smør

Idéen til disse kjeksene kom da jeg hadde en eksepsjonelt tung dag på hjemmekontoret. Etter tre lange sommeruker på diverse hytter med diverse familie, var det litt ekstra ensomt å komme hjem i år – for selv om pandemien kanskje nærmer seg slutten, ser det ikke ut til å være slutt på hjemmekontor med det første. Jeg sitter altså alene, forvist inn på et rom i leiligheten som for tiden fungerer som kontor, gjesterom og lager. I stillhet. Med tankene. Og denne dagen dreide tankene seg i hovedsak om den kiloen miso jeg hadde liggende i kjøleskapet.

En kilo miso er overraskende mye miso, og det er grenser for hvor mye misomajones, -suppe og -dressing man kan innta. Miso er, for de uinnvidde, en pasta av fermenterte soyabønner, og har en vidunderlig, nøtteaktig smak. Denne smaken, slo det meg, passer utmerket med sjokolade. Dessuten hadde jeg lyst på cookies. Presto: miso-chocolate chip cookies. (Jeg kjøpte min miso på Mathallen på Vulkan i Oslo, og jeg vet at de har det i de fleste asiatiske forretninger. Løp av gårde, nå. Det er en kjempegøy ingrediens å ha i hus!)

Porsjoner: ca 20 ganske store cookies. Deigen kan fryses!

Ingredienser

  • 225 g smør
  • 3 ss helmelk
  • 150 g sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 2 egg
  • 260 g mel
  • 1 ts salt
  • 1 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss lys misopaste
  • 150 g melkesjokolade
  • 150 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

  1. Smelt halvparten av smøret i en liten kjele. Det skal bli brunt, men ikke brent, så ta det av varmen når det har sluttet å boble, og det flyter brune flekker mot overflaten. Del resten av smøret i grove terninger, og ha det i en bolle sammen med det brunede smøret og helmelken. La blandingen avkjøles, du trenger ikke røre i den.
  2. Ha det hvite og brune sukkeret i en bolle, og hell over det avkjølte smøret. Det kan være lunkent, men må ikke være varmt, for da smelter sukkeret. Rør det raskt sammen, til du har en jevn masse.
  3. Rør inn eggene, ett av gangen. Rør sammen de tørre ingrediensene (mel, salt, natron og vaniljesukker) i en bolle, og ha det over i den våte blandingen. Bland alt sammen til du har en homogen masse.
  4. Kutt sjokoladen i passelig store biter (eller vær fancy og kjøp dyre sjokoladepletter. Det er egentlig best), og ha den i deigen sammen med misoen. Bland alt sammen, til misoen og sjokoladebitene er jevnt fordelt i deigen.
  5. Dekk et stekebrett med bakepapir. Lag cookies av en drøy spiseskje deig. Du kan sette cookiesene tett i tett på brettet, for nå skal de inn i kjøleskapet – i minst en time, gjerne natten over, og hvis du har kjempegod tid, i to døgn.
  6. (Hvis det ikke passer å steke alle cookiesene på en gang, kan du ha den ferdigposjonerte cookiedeigen i fryseren, så har du alltid dessert for hånden. Praktisk ved uanmeldte gjester.)
  7. Varm opp ovnen til 180 grader. Legg cookiesene på et stekebrett med bakepapir. Pass på at det er god plass mellom emnene, jeg pleier aldri å steke mer enn seks av gangen.
  8. Stek cookiesene i 8–12 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på cookiesene, og temperaturen i ovnen din – ingen ovn er lik. I min ovn var disse perfekte etter 10 minutter.
  9. Avkjøl cookiesene på brettet i omtrent 7 minutter, før du flytter dem over på rist og lar dem avkjøles helt. Det kommer til å bli vanskelig å vente til de er helt kalde før du smaker, det lover jeg deg.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *