Jeg har en forkjærlighet for forretter. Når jeg er på restaurant bestiller jeg heller en ekstra forrett enn dessert, ideelt hadde hele måltidet bestått av forretter, egentlig. Da jeg giftet meg, bestemte vi oss for å droppe desserten og servere ost som avslutning – vi skulle jo spise bryllupskake, og hvem bryr seg om dessert uansett? (Mange, skulle det vise seg. Vi sto allikevel rakrygget i beslutningen vår.) Jeg vet at det er mange som er uenige med meg, som mener at den søte avslutningen er hele poenget med måltidet, men gjør meg allikevel en tjeneste og prøv denne forretten. Det er simpelthen så godt.
Tataki er en japansk tilberedningsmetode, hvor kjøtt eller fisk blir stekt eller grillet raskt på alle sider, mens midten forblir rå. Japanerne er verdenskjente for sitt kjøkken, så det er all grunn til å prøve dette hjemme. Her lønner det seg å planlegge litt, for laksen bør ligge i kjøleskapet i minst to timer – og 20 minutter i fryseren etter det – men selve matlagningen er gjort på null komma niks. Dermed har du faktisk også tid til å forberede den desserten jeg strengt tatt mener er unødvendig. (N E I D A, jeg mener ikke det. Jeg tøffer meg bare, ikke ta meg alvorlig.)
Porsjoner: forrett til 4 |
Ingredienser
- 300 g backloin av laks
- sesamolje
- sesamfrø
- edamamebønner
- salt
- vårløk (valgfritt)
Soyadressing
- 4 ss soyasaus
- 2 ss riseddik
- 1½ ss sukker
- 2 ts sesamolje
- 1 ss revet ingefær
Chilimajones
- 1 dl majones
- 2 ss srirachasaus
Fremgangsmåte
- Pensle laksen med sesamolje, og ha på generøst med salt (jeg foretrekker maldonsalt her, hvis du bruker vanlig bordsalt må du være litt mer forsiktig med mengden). Ha sesamfrø på en flat tallerken, og rull laksen i frøene, slik at den blir helt dekket. Jeg pleier å bruke svarte sesamfrø, men det er utelukkende for estetikkens skyld. De hvite fungerer også fint.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek laksen raskt, i ca 30 sekunder på hver side, og løft den ut av pannen. Når laksen har rukket å avkjøle seg litt, pakk den tett i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 2–5 timer. Hit kan du også forberede dagen i forveien.
- Legg laksen i fryseren omtrent 20 minutter før servering. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men det vil gjøre den enklere å skjære opp.
- Bland sammen ingrediensene til soyadressingen. Rør godt, så sukkeret løser seg opp. Bland sammen majones og sriracha.
- Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek edamamebønnene i 5–10 minutter, og ha på raust med salt.
- Skjær opp laksen, og kutt vårløken i skiver. Ha noen biter med laks på hver tallerken, og topp med vårløk. Server med edamamebønner, soyadressing og chilimajones.