H

Halloumi-taco med mangosalsa og jalapeñodressing

Åkei. Taco. Jeg kjenner at det er litt skummelt å skrive om, fordi vi vet jo at nordmenn elsker sin taco, og meningene om hva som egentlig er den beste tacoen er flere enn jeg orker å tenke på. Fredagstaco eller tirsdagstaco, Santa Maria eller Old el Paso, kjøttdeig eller karbonadedeig, skjell eller lefser? Variasjonene er nærmest uendelige, men de fleste ser ut til å være enige i at posekrydder må til, i likhet med ost, mais og rømme. Noen drister seg til å putte oliven i, jeg har til og med observert noen spise taco med ananas. Man kommer knapt nærmere helligbrøde.

Personlig ser jeg ingen grunn til å forandre den norske tacoen. Den er høyt elsket av mange, og det i seg selv gir den verdi. Det vil være snobberi å hevde noe annet. Men, og det kommer et betraktelig «men» her: det at den er elsket av mange, betyr ikke automatisk at jeg, eller du, er programforpliktet til å føle det samme. Man er like mye verdt som menneske selv om man velger en annen fredagsfavoritt. Denne retten er en av mine.

(Når det er sagt, det er nesten tøysete å kalle dette en taco, for den eneste likheten de to rettene har er at begge pakkes inn i en tortilla. Dette er snarere en wrap, men den er sabla god, dessuten vegetarisk – en bonus, spør du meg.)

Porsjoner: 2–4

Ingredienser

  • 2 pakker halloumi
  • mangosalsa, dobbel porsjon
  • feldsalat
  • tortillachips
  • tortillalefser

Avokadorøre

  • 2 avokadoer
  • 3 ss rømme eller crème fraîche
  • saften av ½ lime
  • ½ sjalottløk
  • salt
  • chiliflak
  • olivenolje

Jalapeñodressing

  • 2 ferske jalapeñoer (eventuelt grønne chili)
  • 1 hvitløksfedd
  • 2½ ss hvitvinseddik
  • 1 dl god olivenolje
  • salt

Fremgangsmåte

  1. Lag dobbel porsjon av mangosalsaen som er steg nummer 2 i denne oppskriften.
  2. Ha ingrediensene til avokadorøren i en foodprosessor eller bruk en stavmikser til å kjøre det sammen til en jevn røre. Smak til med salt. Ha røren over i en skål, og topp med et dryss chiliflak og olivenolje.
  3. Lag jalapeñodressing: Rens og grovhakk chiliene og hvitløken. Hvis du vil ha en sterk dressing, beholder du frøene, jeg pleier å fjerne dem. Ha chiliene, hvitløken og eddiken i en foodprosessor. Mens maskinen går, heller du i oljen i en tynn stråle. Smak til med salt. Dressingen skal være ganske syrlig, men tilpass mengden eddik etter din smak.
  4. Varm tortillalefsene i stekepanne, mikro eller ovn – alt etter hva du foretrekker. (Mine favorittlefser er fra et merke som heter Como Mexico, men hvis jeg ikke får tak i dem, pleier jeg å bruke små maislefser.)
  5. Pakk ut halloumien og tørk den med kjøkkenpapir. Skjær osten i skiver på ca ½ cm. Sett alle ingrediensene utenom halloumien på bordet, og be gjestene dine om å sette seg. Varm opp en steke- eller grillpanne til høy varme, og ha litt olje i pannen. Stek osten i omtrent ett minutt på hver side, og server umiddelbart. Halloumiost er absolutt best nystekt, den får en litt gummiaktig konsistens når den kjølner.
  6. Fyll tortillalefsene med avokadorøre, mangosalsa, salat, tortillachips (viktig for krønsj! Hvis du vil ha en sunnere variant kan du bytte ut salaten med kål, eller ha i nøtter) og den nystekte halloumien. Hell litt av jalapeñodressingen over.
  7. Send en takk til Mexico. Og til Kypros. Og til de som tenkte at fusion var en god idé.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *