T

Tempura-scampi med mangosalsa, chilimajones og korianderolje

Frityr er kanskje en av mine største svakheter. Jeg liker nesten alt som er fritert, det eneste unntaket må være det friterte smøret jeg fikk servert på en restaurant i Minnesota – det ble for mye, selv for meg. Men nok om det. Fritert kylling? Magisk. Pommes frittes? Ja, takk, hver dag. Det er noe med det sprø og saftige som tar rotta på meg, jeg har ingenting å stille opp med i møte med frityr, minst av alt selvkontroll. Derfor er denne oppskriften nesten litt farlig, for jeg vil lage den mange ganger i uken, men selv jeg skjønner at det blir litt for mye av det gode.

Lenge var jeg redd for å fritere selv, hjemme, men nå har jeg skjønt at det hverken er farlig eller vanskelig. Mitt beste triks er å gå til anskaffelse av et sukkertermometer, det koster 150 kroner, og du får det på de fleste forretninger som selger kjøkkenutstyr. Da får du stålkontroll på temperaturen, og det er godt å ha når man jobber med kokvarm olje.

Porsjoner: 2–4, avhengig av sult og hvor glad man er i frityr

Ingredienser

Fritert scampi

  • ca 16 rå scampi, avhengig av størrelse (jeg liker store scampi til dette)
  • 100 g hvetemel
  • 100 g maisenna
  • 3 ts bakepulver
  • ca 1,5–2 dl kjøleskapskaldt øl
  • 1 l frityrolje (raps-, solsikke-, soya-, eller peanøtt)
  • ca 8 små tortillalefser

Mangosalsa

  • 1 stor mango
  • ½ rødløk
  • 1 chili
  • 1½ ss olivenolje
  • salt og pepper

Korianderolje

  • 1 bøtte koriander
  • saften av ½ sitron
  • 4 ss olivenolje
  • salt og pepper

Chilimajones

Fremgangsmåte

  1. Tørk scampiene godt. Jeg pleier å bruke frosne scampi, da er dette spesielt viktig.
  2. Lag mangosalsaen, den har bare godt av å stå litt så smakene får utviklet seg. Kutt mango og løk i små biter. Rens og finhakk chilien, og bland alt sammen. Rør inn omtrent 2 ss olivenolje, og smak til med salt og pepper.
  3. Ha alle ingrediensene til korianderoljen i en blender eller i en beholder til stavmikser, og kjør til du har en glatt olje. Tilsett mer olivenolje hvis du synes det trengs.
  4. Lag verdens enkleste chilimajones: bland majones og sriracha.
  5. Hell oljen i en stor kjele som du har lokk til. Lokket er viktig, for hvis oljen begynner å brenne, må du slukke den ved å legge lokket på kjelen. Ikke bruk vann til å slukke oljebranner! Når oljen holder omtrent 190 grader, er den klar. Hvis du ikke har termometer, kan du sjekke oljen ved å stikke en tresleiv eller -pinne nedi. Hvis det syder friskt rundt pinnen, er det klart.
  6. Lag frityrrøren. Bland sammen hvetemel, maisenna og bakepulver i en stor bolle. Ta ølet ut av kjøleskapet, og hell omtrent 1,5 dl øl i melblandingen mens du rører kraftig. Frityrrøra skal ha samme konsistens som tykk vaffelrøre, så det kan hende du må tilsette litt mer øl.
  7. Dypp scampiene i røra, og ha dem over i den varme oljen. De trenger omtrent 1–2 minutter totalt, men bruk øynene – det er fargen som avgjør om de er ferdige. De skal være nydelig gylne og sprø. Hent de ferdige scampiene ut av frityroljen med en hullsleiv eller pinsett, og ha dem over på en tallerken med kjøkkenpapir. Jeg pleier å fritere 4–5 scampi om gangen. Hvis du har for mange oppi kjelen på en gang, synker temperaturen på oljen, og da blir ikke frityren vellykket.
  8. Varm opp tortillalefsene i mikrobølgeovnen eller i en stekepanne, og ha på litt chilimajones, et par spiseskjeer med mangosalsa, et par–tre scampi og et dryss korianderolje. Spis. Vær glad.
KategorierUkategorisert
  1. Pingback:Halloumi-taco med mangosalsa og jalapeñodressing ‣ Det beste jeg vet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *