R

Reinsdyr med Hasselbackgulrøtter og portvinssaus

Jeg elsker reinsdyr. Hvis man først skal spise kjøtt, er reinsdyr relativt bærekraftig, og jeg har knapt spist mørere mat. Dette er nok til fire porsjoner hvis du serverer retten som del av en større meny, eller til to hvis du serverer som hovedrett. Basen til denne sausen kan du lage flere dager i forveien, så er det bare å varme den opp og tilsette smør rett før servering. Ikke kom å si at dette ikke er festmat.

Prosjoner: 2–4

Ingredienser

Reinsdyr og hasselbackgulrøtter

  • 400 g indrefilet av reinsdyr
  • 2 ss smør

Hasselbackgulrøtter

  • 4 gulrøtter
  • 2 ts honning
  • timian
  • olivenolje
  • salt og pepper

Portvinssaus

  • 2 stk sjalottløk
  • 2,5 ss smør
  • 1 ss brunt sukker
  • 3 dl portvin
  • 5 dl viltkraft
  • 150 g smør
  • rosenkål
  • salt

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200 grader. Ta kjøttet ut av kjøleskapet, skjær vekk den hvite senen og krydre med salt og pepper.
  2. Finhakk sjalottløken. Smelt smøret i en liten kjele, og stek sjalottløken til den er myk på middels varme. Tilsett brunt sukker, og stek det hele i et lite minutt. Ha på portvin, skru opp varmen til middels høy, og kok inn til du har omtrent halvparten. Ha på kraften, og kok inn til omtrent halvparten. Hit kan du forberede flere dager i forveien. Sett sausbasen kaldt i kjøleskapet.
  3. Vask gulrøttene, og skrell vekk eventuelle stygge flekker. Bruk en skarp, tynn kniv, og skjær jevne snitt i gulrøttene. Stopp før du skjærer helt gjennom. Legg gulrøttene i en ildfast form, og drypp over olivenolje, honning, salt og pepper og noen timianstilker.
  4. Bak gulrøttene i ovnen til de er møre, i omtrent 25 minutter.
  5. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i 2 ss smør. Stek reinsdyret i omtrent 3 minutter på hver side, til det får en stekeskorpe. Ta reinsdyret ut av pannen, pakk det inn i aluminiumsfolie, og la det hvile til du skal servere.
  6. Skrell noen av de ytterste, største bladene av rosenkålen, og kok opp en liten kjele med lettsaltet vann. Gjør klar en bolle med iskaldt vann. Kok rosenkålbladene i omtrent 30 sekunder, og ha dem rett over i isvannet. På denne måten beholder de den nydelige grønne fargen sin.
  7. Varm opp sausbasen til den er rett under kokepunktet, og pisk inn smøret, 1 ss om gangen. Pass på så sausen ikke koker, da kan den sprekke.
  8. Skjær kjøttet i passelige biter. Ha sausen på så mange tallerkener du trenger, og topp med reinsdyrkjøttet og hasselbackgulrøttene. Pynt med rosenkålblader og et dryss havsalt. Ikke tenk på Rudolf.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *