Bagna cauda er en legendarisk dippsaus fra Piemonte, som har blitt en skikkelig kulinarisk trend i det siste – plutselig dukker den opp overalt. Det er for så vidt ikke noe rart, for det er megadigg! Ikke la deg skremme av hverken mengden hvitløk eller ansjos, for hvitløken blir søt og myk i oljen, og ansjosen løser seg opp og blir borte – ingen fare for fiskebiter her, altså. Denne retten har jeg fra Molly Baz, verdens kuleste kokk og matinfluencer. Sjekk henne ut, du blir ikke skuffa. Jeg serverer dette som en smårett i seg selv, eller til alt av grillet kjøtt eller fisk.
Porsjoner: 4–6 |
Ingredienser
- 3 purre
- 80 ml + 2 ss olivenolje
- 10 hvitløksfedd
- 10 ansjosfileter
- 50 g valnøtter
- 30 g smør
- 200 g mozzarella
- ½ sitron
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Kutt rot-endene av purrene, og skrell av et lag eller to. Kutt purrene i to på langs, og vask dem godt. Tørk dem forsiktig, prøv å beholde dem hele.
- Ha omtrent 2 ss olivenolje på et stekebrett eller i en stor ildfast form. Vend purrene godt i oljen, bruk en klype eller lignende til dette. Krydre godt med salt og pepper. Legg de halve purrene med kuttsiden ned, og stek dem i ovnen til de er myke og nesten brent på kuttsiden, i 15–20 minutter. Eventuelt kan du legge dem på grillen over direkte varme, men følg med så de ikke blir helt forkullet.
- Skrell 10 hvitløksfedd og mos dem med flatsiden av en kniv.
- Ha hvitløksfeddene, ansjosfiletene og olivenoljen i en liten kjele, og varm det opp på lav varme mens du rører. Etter hvert blir hvitløksfeddene så myke at du kan mose dem med en gaffel, etter omtrent 14 minutter. Oljen skal så vidt boble, sånn at ansjosen stekes og blir borte.
- Kutt opp valnøttene eller en annen nøtt du liker, jeg har også brukt makadamianøtter. Ha nøttene i kjelen med olivenoljen, og tilsett smør. Stek nøttene i bagna caudaen i omtrent 9 minutter.
- Ha purren på et stort fat, og riv mozzarella, burrata eller ricotta over.
- Hell bagna cauda over purren, krydre med maldonsalt og pepper, og saften fra ½ sitron. Oooog spis!
KategorierUkategorisert