Den våren jeg fylte 20, bodde jeg i Mexico. Det var et eventyrlig halvår, og jeg lærte masse. For eksempel at jeg er ganske god på fest. At Corona er bedre enn Sol. Og at norsk taco og mexicansk taco ikke en gang er fjerne slektninger.
Vertsmoren jeg bodde hos, Alma, serverte tre måltider om dagen. De var av varierende kvalitet, for å si det forsiktig, men frokostene smakte jevnt over veldig godt. Mitt eneste problem var den store kladeisen med frijoles som alltid dekket halvparten av tallerkenen. Frijoles er en klassisk mexicansk rett som består av kokte og moste bønner, og det serveres til omtrent hvert måltid. Jeg sliter litt med bønner, og bønnestuing var en utfordring min tjue år gamle gane ikke var klar for. Høflig som jeg er, spiste alltid jeg mer enn jeg egentlig hadde lyst på, og den dag i dag får jeg litt mageknip når jeg tenker på de frokostene.
Men jeg har blitt voksen, og jeg ser verdien av vegetariske alternativer. Dessuten er bønner billig og næringsrik mat. Jeg har bestemt at jeg må ta meg sammen, og få bønnene inn i matvokabularet mitt igjen. Resultatet ble disse quesadillasene, og de er simpelthen så gode at jeg allerede har laget dem flere ganger. Mission accomplished.
Ca 6 quesadillas – nok til 2 veldig sultne voksne. |
Ingredienser
- 6 store hvetetortillas
- 1 boks svarte bønner
- 1 løk
- 1 ts spisskummen
- 1 ts salt
- 1 ts hvitløkspulver
- ½ ts røkt paprikapulver
- 6 ss tomatsaus eller tacosaus
- ca 150 g cheddar
- olje
- avokado
- rømme
- hotsauce
Fremgangsmåte
- Hell av laken fra bønnene, og grovhakk løken. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek løken i et par minutter, til den er blank.
- Ha i bønner, spiskummen, salt, hvitløkspulver og paprikapulver. Bland godt sammen, og mos noen av bønnene ned i pannen, sånn at du får en slag en røre. Mesteparten av bønnene skal være hele.
- Riv osten på et rivjern.
- Ha bønnene over i en skål, og vask pannen (eller bruk en annen panne, hihi). Varm opp pannen til middels varme, og ha i en liten dråpe olje.
- Legg en tortilla i pannen, og ha 1 ss tomatsaus eller tacosaus på halve tortillaen. Topp med bønner og ost, og brett over, sånn at du får en halvmåne. Stek quesadillaen i omtrent 4 minutter på hver side, eller til de er gylne og osten er smeltet. Når du blir proff, kan du steke to om gangen.
- Ha de ferdige quesadillaene over på en rist, og la dem avkjøle seg litt. Kutt dem deretter i tre trekanter,.
- Jeg serverte med avokadoskiver, rømme og salsa, men her vil det også passe godt med en salat. Buen provecho!


