D

Dekonstruert tunfisk-sandwich

Dekonstruksjon av mat er egentlig skikkelig tøysete måte å servere det på, og jeg mistenker at det ble funnet opp av noen som ikke fikk en ostekake til å stivne. Eventuelt noen som hadde skikkelig dårlig tid. Og i utgangspunktet er jeg bittelitt motstander av dekonstruksjon (med mindre det er som litterær teori, selvsagt), men akkurat her har det en funksjon – man får nemlig brukt opp daggammelt brød. Daggammelt brød er, som vi vet, brukanes til så mangt, spesielt til å lage krutonger av. Og hvem liker vel ikke en god krutong?

Jeg har vokst opp med tunfisksalat på brødskiva, jeg blir faktisk litt nostalgisk hver gang jeg spiser det. Hjemme hos oss hadde tunfisksalaten en selvskreven plass på helgefrokostbordet, og det er ingen som lager den like god som min far. En av de mange levereglene jeg har etter ham, er at tunfisk i olje er den eneste tunfisken som gjelder. Hvis du ikke finner tunfisk i olje, kan du like gjerne la vær, kjøp makrell i tomat isteden. En annen ting jeg har lært av pappa, er at tunfisksalat lager man på slump, etter dagsform og hva man har i kjøleskapet. Dermed er denne oppskriften en variant av hans, og jeg gir deg herved tillatelse til å endre, tilpasse og tweake etter egen smak.

Porsjoner: nok til 4 til frokost

Ingredienser

  • 4 daggamle, rause brødskiver
  • olivenolje
  • 2 bokser tunfisk i olje
  • 2 sjalottløk (evt ½ rødløk)
  • 3 hele sylteagurker (evt omtrent 15 skiver)
  • 1½ dl majones
  • saften og skallet av 1 liten sitron
  • ½-1 ss dijonsennep
  • 2 ts srirachasaus (evt tabasco, finhakket chili eller chiliflak)
  • 1 håndfull bladpersille
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200 grader. Riv brødskivene fra hverandre i passelige biter, og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Hell over raust med olivenolje, og stek krutongene i ovnen i ca 20 min.
  2. Hell av oljen fra tunfisken, og ha innholdet i en bolle. Riv den litt fra hverandre med to gafler.
  3. Finhakk sjalottløk, kutt sylteagurken i bittesmå terninger og finriv skallet av sitronen. Grovhakk bladpersille. Ha alt i bollen med tunfisken, og tilsett resten av ingrediensene. Bland sammen til du har en jevn røre. Smak til med salt og grovkvernet pepper. (Jeg synes ikke denne røra trenger så mye salt, men du kan gjerne være raus med pepperet.)
  4. Knekk av ett og ett blad fra hjertesalaten, og skyll og tørk dem godt. Legg salatbladene på et fat, og fyll dem med tunfiskrøre og krutonger.
  5. Litt kapers, paprika, dill, rømme, yoghurt, sweet chili-saus etc passer også perfekt i denne røra! Prøv deg fram, det er da det blir best.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *