T

Tomatsuppe med brød og olivensmør

Det er januar, og hverdagen er ugjenkallelig tilbake. Jeg blir alltid litt trist i januar – fordi jula er over, fordi det er tomt på konto, fordi det er mørkt A B S O L U T T hele tiden, fordi det regner, fordi det snør, fordi det er glatt ute, fordi det er kaldt inne. You name it, jeg har vært innom tanken. Men i år har jeg bestemt meg, tungsinnet skal ikke vinne over kosen. Jeg nekter å la de mørke tankene påvirke hverdagen, jeg er noens mor, tross alt. Lyset i mine barns liv. Det høres litt svulstig ut, men man skal ikke undervurdere hvordan en mammas humør påvirker stemningen i et hjem. Mine barn skal ikke føle at de må gå på eggeskall bare fordi jeg synes januar er dritt. (Det er bare ett av barna mine som kan gå, men det blir flisespikkeri.)

Så derfor lager jeg supper. Supper er min oppskrift på å motarbeide kulde og mørke, dessuten er det rimelig å lage – og det passer min januarlommebok perfekt. Jeg topper denne varmende tomatsuppen med masse parmesan og noen dråper trøffelolje, for akkurat livvidde har jeg ikke overskudd til å tenke på akkurat nå. Jeg må ta en kamp om gangen.


Porsjoner: 2 store og 2 små

Ingredienser

  • 1 stor sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 boks San Marzano-tomater
  • 1 boks cherrytomater
  • ca 5 dl kyllingkraft
  • 1 ss sukker
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1 ss soyasaus
  • 1 dl crème fraîche
  • salt og pepper
  • Parmesan
  • basilikum
  • brød
  • 100 g romtemperert smør
  • ca 100 g kalamataoliven
  • skallet av 1 sitron

Fremgangsmåte

  1. Varm opp en kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Finhakk sjalottløken og hvitløken, og stek det i oljen i omtrent 3 minutter, eller til det er blankt.
  2. Ha i tomatene, og skyll ut boksene med kyllingkraften. Ha dette også i kjelen med tomater og løk. Kok opp, og la det koke i omtrent 10 minutter. Smak til med sukker, balsamicoeddik og soyasaus, salt og pepper.
  3. Tilsett crème fraîche, og bland alt sammen med en stavmikser eller i en blender.
  4. Ha oliven i en foodprosessor, og kjør til de er finhakket. Ha i smøret, og bland til du har en jevn masse. Smak til med sitronskall.
  5. Server suppen i dype skåler. Topp med masse finrevet parmesan og basilikum, og server med brød og olivensmør. Tenk på lysere dager.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *