H

Høstsmørbrød med ricotta og gulbete

Det er en ny hverdag. Jeg har blitt tobarnsmor, og dagene fyker plutselig av gårde i et sammensurium av bleieskift, våkenetter, matpakker, ammestunder, snørrete neser og en underlig blanding av grunnløs bekymring og bunnløs lykke. I takt med at kveldene blir mørkere, blir hjertet større, og vårt nye familiemedlem finner sakte, men sikkert, sin plass i gruppa. Behovet for rask, god og næringsrik mat har sjelden vært større, det skjønte jeg på ordentlig da kvarteret i dusjen føltes som en luksusferie.

I mammaperm har man både all tid i verden, og ikke noe tid i det hele tatt. Den lille puddingen sover veldig mange timer i døgnet, men har det med å våkne akkurat i det kaffekoppen er klar, eller maten står på bordet. Det sier seg selv at matlaging ikke er hovedprioritet (det er nemlig babyen, som er syv uker i skrivende stund), men mat skal vi ha. Og jeg liker ikke vond mat. Nå er norske rotgrønnsaker i sesong, og da bør man virkelig benytte seg av dem. Dette smørbrødet smeller du sammen på den tiden det tar å ha betene i ovnen, og det er så innmari verdt det. Eventuelt kan du sprøsteke baguetteskiver, toppe med en eller to betebåter og servere det som en liten bruschetta-forrett. Jeg lover deg at det også vil gjøre lykke.


Lunsj til 2

Ingredienser

  • 2 skiver surdeigsbrød
  • 3 mellomstore gulbeter (eller de betene du liker, rødbeter eller polkabeter egner seg også)
  • ca 150 g ricotta
  • 2-3 ss crème fraîche
  • ½ ss honning
  • skallet av ½ sitron
  • 2 klyper finhakket fersk rosmarin
  • salt og pepper
  • smør
  • olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 220 grader. Skrell betene, og kutt dem i båter, ca seks av hver halvdel. Ha betene på et stekebrett med bakepapir, og ha over litt olivenolje, salt og pepper. Stek betebåtene i ovnen i ca. 20 minutter, eller til de er møre – steketiden avhenger av størrelsen på båtene.
  2. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne på middels høy varme, og stek brødskivene til de er gylne, i ca. 4 minutter på hver side.
  3. Ha ricotta, crème fraîche, honning, sitronsall og finhakket rosmarin i en bolle, og rør sammen. Smak til med salt og pepper.
  4. Topp brødskivene med ricottakrem og beter. Dette smaker av høst!
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *