Det er ekte sommer, og jeg er ekte gravid. Vi er de heldigste av griser, og har fått låne min tantes sommersted. Her går dagene forbausende fort og svimlende sakte på samme tid, og jeg teller timer og minutter til familien teller fire – samtidig som jeg prøver å ta vare på øyeblikkene. En treåring som hopper fra brygga. En kaffekopp i morgensolen. Et entusiastisk hvin når vi endelig får napp, og heiser en strandkrabbe opp på land. Dagene er late, og smilene brede, og jeg blir svimmel av å tenke på hvor heldig man kan være. Svulstig, kanskje, men helt sant.
Mat spiser vi også. Salat og sjømat, helst. Men i går ville barnet gjerne ha vafler, og jeg kjente at det var faktisk ikke så dumt. Hvem sier at vafler kun skal serveres på hustrige høstdager etter en tur i regnet, liksom? Da det gikk opp for meg at jeg hadde en kurv litt triste jordbær i kjøleskapet, var saken biff. Eller jordbærsyltetøy, da. Triste jordbær egner seg så veldig godt til syltetøy, nemlig, og hvis du ikke har smakt kombinasjonen jordbær og pepper før, er det bare å skynde seg til kjøkkenbenken. Det er en gammel klassiker som mang en kokk har forelsket seg i – men det er en klassiker av en grunn. Bare prøv. Enten på vafler, som vi gjorde, eller på en croissant, over vaniljeis, eller kanskje til en skive chevre? Jeg lover deg at du ikke vil se deg tilbake. Sterkere anbefaling kan jeg ikke komme med.
Ingredienser
- 1 kurv jordbær
- 2–3 ss sukker, avhengig av hvor søte jordbærene er
- ca. ½ bunt mynte
- ca. 1 ts grovkvernet pepper
Fremgangsmåte
- Skyll jordbærene. Skjær av hamsene, og del dem i to. Kutt jordbær-halvdelene i seks eller åtte, avhengig av hvor store de er, og ha det i en bolle. Dette er en relativt stor kuttejobb, men hold ut – det er så innmari verdt det.
- Finhakk mynten, og ha den og sukkeret i bollen med jordbær. Ha i pepper, og rør om. Smak. Kanskje trenger du litt mer mynte, sukker eller pepper. Opp til deg.
- La syltetøyet stå på benken i omtrent 10 minutter, da vil jordbærene slippe litt av saften sin, og det hele vil få mer syltetøykonsistens. Det er ikke nødvendig å mose jordbærene for å få til dette. Spis og vær glad.
- Syltetøyet holder seg omtrent en uke i kjøleskapet, men jeg tør vedde på at det ikke får stå såpass lenge.

