B

Brent purre med mozzarellakrem og hasselnøtter

Hvordan vet man at et måltid er vellykket? Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på det. Maten skal være god, selvsagt, det sier seg kanskje selv – men jeg mener at et vellykket måltid er mer enn god mat. Måltidet som konsept preges mer av menneskene som deltar, enn maten som blir servert, det er min påstand, og derfor kan en matpakke i skogen være vel så vellykket som et restaurantbesøk med vinpakke. Folka og samtalen, liksom. Alfa og omega.

Når det er sagt, mener jeg at de beste måltidene akkompagneres av god mat. Samtalen flyter bedre når man ikke gruer seg til neste bit, dessuten blir maten ofte samtaletema, er min erfaring. Og jeg kan forsikre deg om at denne purren blir samtaletema. For meg har purren alltid vært en litt uhåndterlig ingrediens, et litt uvelkomment tilskudd til en grønn salat, eller en slapp tilstedeværelse i en grønnsakssuppe – men det var før jeg traff på brent purre. Brent purre er, i mangel av bedre ord, helt fantastisk. Og det lager seg selv i ovnen, helt uten hokus pokus. Server dette til fisk eller kjøtt, eller ved siden av en raus salat, og vent på lykkelige, og kanskje litt overraskede, sukk.

Porsjoner: 4

Ingredienser

  • 2 purre (gjerne litt tykke)
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • en håndfull hasselnøtter
  • persille
  • (30 g smør – valgfritt)

Mozzrellakrem

  • 1 bøffelmozzarella
  • 4 ss crème fraîche (eller gresk yoghurt)
  • 2 ss olivenolje
  • skallet av 1 liten sitron
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Skru ovnen på 210 grader
  2. Skjær av det øverste på purren, der den går fra å være lysegrønn til mørkegrønn. De grønne bladene er harde og trevlete, og egner seg ikke til dette. Skjær av det helt ytterste av roten, sånn at du kvitter deg med rot-endene, men purrelagene fremdeles henger sammen nederst. Del purren i to, og skyll godt mellom lagene.
  3. Ha litt olivenolje, salt og pepper på purren, og legg den med kuttsiden ned på et stekebrett med bakepapir. Sett purren i ovnen, og stek den til den nesten ser brent ut, i 35–40 minutter.
  4. Mens purren er i ovnen, lag mozzarellakrem. Hell av laken på mozzarellaen, og ha den i en food-prosessor. Tilsett crème fraîche, olivenolje og sitronskallet, og kjør det til en jevn krem. Smak til med salt og pepper.
  5. Varm opp en tørr stekepanne til middels høy varme, og rist hasselnøttene i noen minutter. Kutt dem i mindre biter. (Hvis du er nøtteallergiker, er pinjekjerner eller loff-crumble et smakfullt alternativ).
  6. Ha purren på et fat, og topp med mozzarellakrem, hasselnøtter og persille. (Hvis du er litt ekstra uskikkelig, bruner du litt smør og heller over til slutt. Brunet smør blir jo aldri feil)
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *