Jeg er, helt på ordentlig, skikkelig dårlig på desserter. Og, for å være helt ærlig, litt uinteressert. Jeg har en tante som er en dessert-trollkvinne, hun kan trylle fram de deiligste desserter med bare en gammel julekake, en eplebit og en fløteskvett. Jeg forstår virkelig ikke hvordan hun får det til. Jeg har dyp og alvorlig beundring for alle landets konditorer, og skulle gjerne hatt mer innsikt i dessertfaget – men for meg er desserter litt som jogging. Kjempegøy og bra i teorien, umulig å få til i praksis.
Når det er sagt, denne desserten får jeg til. Og hvis jeg får det til, får alle det til. Her har jeg brukt Silje sin oppskrift på lemoncurd, men jeg har byttet ut halvparten av sitronsaften med appelsinsaft. Ikke så dumt, om jeg får si det selv. Originalt var planen å svi av marengslokket litt, men creme brulee-brenneren min var nede for telling, så den planen gikk i vasken. Det gjorde ikke noe, skulle det vise seg, så her er altså valget ditt. Jeg lagde seks små terter av denne oppskriften, men hvis du ikke har såpass mange terteformer, kan du like gjerne lage én stor.
Ingredienser
Paideig
- 125 g smør
- 250 g hvetemel
- 90 g melis
- 1 egg
Sitron- og appelsincurd
- 4 eggeplommer
- 150 g sukker
- ½ dl sitronsaft
- ½ dl appelsinsaft
- skallet av 1 sitron
- skallet av ½ appelsin
- 100 g smør i terninger
Marengslokk
- 4 eggehviter
- 200 g finkornet sukker
- 1 ts ekte vaniljesukker
Fremgangsmåte
- Lag paideigen. Skjær romtemperert smør i terninger. Ha melet i en bolle, og lag en grop i midten. Ha smøret i gropen, og masser det inn i melet med fingrene. Sluttresultatet skal bli finkornet, det gjør ingenting hvis det er noen små smørklatter igjen. Pisk sammen egget, og rør inn egg og melis i mel- og smørblandingen. Rør minst mulig for å få best resultat. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime.
- Sett ovnen på 180 grader. Kle seks små terteformer (ca 10 cm i diameter) med deigen, eller bruk én stor (22-26 cm i diameter). Prikk bunnene med en gaffel, og stek dem i ovnen i 15–20 minutter. Avkjøl.
- Lag sitron- og appelsincurden. Kok opp en kjele med vann. Skill eggene, spar på eggehvitene til marengsen. Ha eggeplommer, sukker, sitronsaft og -skall og appelsinsaft og -skall i en stålbolle som passer i kjelen med kokende vann, bunnen av bollen skal ikke treffe det kokende vannet. Pisk blandingen kontinuerlig til den tykner, det tar omtrent ti minutter.
- Ta bollen vekk fra det kokende vannet, og pisk inn smørterningene, en etter en. Resultatet skal bli en jevn, fløyelsmyk krem. Avkjøl curden, og ha den over på en sprøytepose.
- Pisk eggehvitene stive med en håndmikser. Ha i sukkeret, litt etter litt, og tilsett vaniljesukkeret til slutt. Hvitene skal være stive og seige, og holde formen. Det er absolutt mulig å bruke vanlig sukker her, men det finkornede sukkeret løser seg lettere opp i eggehvitene, og det er mindre risiko for at du får sukkerkorn i marengsen. Ha marengsen over i en sprutepose med valgfri tyll.
- Begynn med å fylle terteskjellene med sitron- og appelsincurd, og smør den utover i et jevnt lag. Avslutt med et lag marengs. Her er det ikke sikkert du trenger å bruke all marengsen, dette er smak og behag. Svi av marengsen med en brenner hvis du vil, eller topp terten med finrevet appelsinskall.
- Årets påskedessert!

