Denne høsten har vært skikkelig røff. Ikke værmessig, eller humørmessig – men virusmessig. Min lille familie har blitt angrepet av opptil flere virus, opptil flere ganger. Det verste var nok da noroviruset banket på, da var jeg i ferd med å gi opp. Det eneste som er bra med å være syk, er at det går over. (Jeg sender en varm og god klem til alle kronikere der ute).
Når det er sagt, jeg elsker faktisk høsten. (Jeg er en stolt basic bitch i 30-årene, dette kommer selvsagt ikke som en overraskelse.) Jeg elsker de dagene som er krispe og lyseblå, hvor det knaser i tørre blader under føttene, og skjerfet varmer rundt halsen. De dagene er det lett å elske. Men jeg elsker faktisk de triste dagene også, når det regner sidelengs og det kjennes ut som om luften er full av mugg, og det er rett og slett fordi jeg er skikkelig glad i å være inne. Jeg er skikkelig glad i stearinlys, og jeg er skikkelig glad i tøfler. Og jeg er skikkelig, SKIKKELIG glad i høstmat. Jeg forstår at høstkosen ikke lager seg selv, men jeg hevder allikevel at høsten er den hyggeligste årstiden. Det bare krever bittelitt ekstra jobb.
Men! Det beste med denne retten er faktisk hvor lite arbeid som er involvert. Skrell og skjær opp betene. Hakk løk, og rør litt i sausen. Stek reinsdyrkjøttet i panna. Server. Jeg serverte denne som hovedrett, etter soppsuppe og før eplecrumble – hvis du ikke vil ha flere retter, kan jeg anbefale en liten Hasselbackpotet på siden. Høsten, der, altså. Ikke så kjip allikevel.
Porsjoner: 2 til hovedrett |
Ingredienser
- 300 g indrefilét av reinsdyr
- salt og pepper
- timian
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss smør
- olje
- ca 6 små beter i forskjellige farger (chioggabeter, rødbeter, gulbeter)
- 2 ss honning
- olivenolje
- salt og pepper
- 1 sjalottløk
- ½ dl rødvin
- 2 ss solbærsaft
- 1 ss soyasaus
- 1 dl viltkraft
- 2 ss fløte
- 3 ss smør
Fremgangsmåte
- Ta ut kjøttet fra kjøleskapet, og sett ovnen på 200 grader.
- Skrell og kutt betene i rause båter (mine beter var såpass små, at det ble omtrent 6 båter av hver bete. Betebåter-betebåter-betebåter, ehe) Ha båtene i en ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir, og vend dem i litt olivenolje og honning. Krydre med salt og pepper. Stek betene i ovnen i omtrent 25–30 minutter. Jeg liker at betene har litt tyggemotstand, men la dem stå lenger hvis du foretrekker mykere beter.
- Finhakk sjalottløken. Varm opp en liten kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek løken i et par minutter, til den er blank. Ha i rødvinen, og kok den inn til omtrent halvparten (følg godt med mot slutten, den kan svi seg veldig fort). Ha i solbærsaft, soyasaus og kraft, og reduser i omtrent 7 minutter, eller til du har igjen omtrent to tredjedeler. Hit kan du forberede lang tid i forveien.
- Krydre kjøttet med salt og pepper, og knus hvitløksfeddene med den flate siden av en stor kniv. Varm opp en stekepanne til høy varme, og ha i litt olje. Skru ned varmen til middels høy, og stek kjøttet i omtrent 3 minutter på den ene siden. Ha i smør, et par timiankvister og de knuste hvitløksfeddene, og stek kjøttet i omtrent 3 minutter på den andre siden. På denne måten blir kjøttet relativt rått på innsiden, hvis du foretrekker mer gjennomstekt kjøtt, hadde jeg lagt et par minutter på steketiden (men ikke gjør det, eller bruk en annen type kjøtt, plis?). Ta kjøttet ut av pannen, og pakk det inn i aluminiumsfolie. La det hvile i minst 10 minutter.
- Varm opp sausen til rett under kokepunktet, og pisk inn fløten. Pisk inn smøret, en terning av gangen. Smak til med salt og pepper, og en smørterning til, om du synes det trengs. Etter at du har begynt med smøret, er det viktig at sausen ikke koker.
- Kutt reinsdyret i passelige biter, og server med ovnsbakte beter og saus. Pynt med timianblader.