Ok, jeg er den første til å innrømme det. Denne retten ser litt ut som et flykrasj. Den ble til en kveld jeg hadde gått sulten på butikken, da hender det nemlig at jeg handler mat uten å ha en spesifikk plan, og denne retten er derfor ikke planlagt i stor grad. Å gå sulten på butikken kan enten gå veldig bra, eller veldig dårlig – ofte blir det en kombinasjon av de to. Det eneste som er hundre prosent sikkert, er at det blir dyrt. But I digress. Denne retten ser ut som et flykrasj, men smaker som en direkteflyvning på businessclass.
Hovedrollene i denne retten spilles av agurken og burrataen. Agurk er egentlig en litt undervurdert grønnsak, forvist til å leve et liv i skiver på toppen av leverpostei. Det er veldig synd, for med litt salt og litt tid, blir agurken magisk god. Og burrata, jeg trenger kanskje ikke overbevise deg om burrata. Det er en gave fra Gud og Italia (jeg er for så vidt ofte overbevist om at det er samme sak når det handler om mat), og bør serveres så ofte som mulig. Jeg serverte dette som en egen rett, men dette vil smake magisk til ovnsbakt laks, eller med litt godt brød til.
Porsjoner: tilbehør til 2 |
Ingredienser
- 1 agurk
- saften og skallet av ½ sitron
- 1 ss olivenolje
- 100 g burrata
- 2 ts chiliflak
- 1 sjalottløk
- glattbladet persille
- solsikkeolje
- rugkrisp
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Del agurken i to, og skjær halvdelene i staver. Ha stavene i en bolle, og vend dem i omtrent 1 ts salt. La agurken stå i omtrent 5 minutter, til den har sluppet litt væske. Hell av væsken, og skyll agurken raskt i kaldt vann. Tørk agurken lett med kjøkkenpapir.
- Ha agurkstavene tilbake i bollen, og ha over saften og skallet fra ½ sitron, og omtrent 1 ss olivenolje.
- Skjør sjalottløken i tynne skiver. Varm opp en liten stekepanne til middels høy varme, og ha i omtrent 1 dl solsikkeolje, eller nok til at oljen står omtrent ½ cm opp på siden av pannen. Varm opp oljen til den er så varm at sjalottløken syder når du har den oppi. Stek sjalottløken til den er gyllen, i omtrent 4 minutter. Følg med mot slutten, den brenner seg lett, og da smaker den bittert. Hent sjalottløken ut av pannen med en hullsleiv, og ha den over på kjøkkenpapir.
- Ha agurkstavene over på et serveringsfat, og topp med biter av burrata, små biter av rugkrisp, 2 ts chiliflak (eller mer hvis du ikke er redd for sterk mat – denne retten tåler litt hete), den friterte sjalottløken, finhakket persille, nykvernet pepper og litt salt.
- Spis med munnen, ikke med øynene.