B

Blinis med topping – verdens enkleste appetittvekker

Jeg er en sucker for denne typen mat. En liten bit av noe for å vekke appetitten, gjerne mens man holder en drink eller et glass champagne, og er forventningsfull før kvelden skal begynne. For det er kanskje ikke noen brannfakkel å hevde at appetittvekkeren tradisjonelt spares til festlige anledninger? Det kan kanskje hende at det er derfor jeg liker dem så godt, fordi jeg er spent på måltidet og kvelden som følger.

Når det er sagt, har jeg en venninne som serverer akkurat dette rett som det er, og gjerne som et slags avspark på helgen. Det synes jeg hun gjør lurt i. Jeg heier på å feire helgen, det er sunt, tror jeg, å markere forskjell på hverdag og fridag. Retten under er en av mine favorittmåter å gjøre nettopp det på. Man kan helt fint lage blinis selv, men det krever gjærdeig og dermed litt planlegging – og er derfor kanskje en lørdagsaktivitet. I tillegg trenger man bokhvete, og det kan være litt vanskelig å få tak i. Velassorterte matforetninger selger ferdigstekte blinis, det eneste du skal gjøre er å varme dem opp. De er kjempegode, men kan være litt dyre. Et triks, som jeg har lært av nevnte venninne, er ferdige minipannekaker fra Eldorado. Gjør samme nytten, er mye billigere.

16 blinis vekker appetitten til omtrent 4 stykker

Ingredienser

  • 16 blinis
  • 1 dl seterrømme
  • lakse- eller ørretrogn eller løyrom
  • sjalottløk
  • dill/gressløk

  • 1 rødløk
  • 1½ dl vann
  • 1 dl sukker
  • ½ dl hvitvinseddik
  • 1 dl seterrømme
  • 4 skiver fenalår

Fremgangsmåte

  1. Jeg har laget blinis med to forskjellige pålegg, derfor er fremgangsmåten her delt i to. Lag det som frister mest, men jeg anbefaler begge deler av hele mitt hjerte.
  2. Ha all rømmen i en bolle, og pisk den med en elektrisk håndmikser i omtrent 3 minutter, til den er luftig. Pass på at du ikke pisker for lenge, da vil rømmen skille seg.
  3. Kutt sjalottløken i tynne, tynne skiver.
  4. Stek blinis raskt i en tørr stekepanne på middels høy varme, i omtrent 2 minutter på hver side. Ha dem over på rist til avkjøling.
  5. Når blinisene er avkjølt, ha dem over på fat, og topp med pisket rømme, rogn eller løyrom, løk og en kvast med dill eller finhakket gressløk.
  1. Omtrent 1 time før servering: Kutt rødløken i tynne skiver. Ha vann, sukker og eddik i en kjele, og varm opp på middels varme. Rør om til sukkeret er oppløst, og ha løken over i laken.
  2. Pisk rømmen som beskrevet over. Skjær fenalårskivene i strimler.
  3. Stek blinis som beskrevet over, og topp med pisket rømme, raust med fenalårstrimler og et par skiver syltet rødløk. Klem så mye som mulig av syltelaken ut av løkskivene før du har dem på blinisene.
  4. Server, enten til deg selv eller til verdens heldigste gjester.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *