R

Rips med creme anglaise og pikekyss

Jeg er en av dem som heller bestiller en ekstra forrett enn dessert når jeg er ute og spiser. Jeg velger salt snacks fremfor søtt, og jeg har veldig sjelden søtsug (saltsug, derimot – ikke snakk til meg om saltsug). Derfor er jeg heller ikke så veldig god til å lage desserter, for jeg synes ikke det er så viktig, hvis du skjønner. Pinlig, ja, men sant. Dog, selv jeg får lyst på dessert i blant, og kanskje spesielt om sommeren og høsten, når bær og frukt er i sesong.

Det tok mange år før jeg forsto ripsens genialitet. Jeg forbant i hovedsak det sure, lille bæret med min oldemors hage, og jeg skulle bli ordentlig voksen før jeg forsto hvor mangfoldig bruksområde ripsen faktisk har. Den er supergod som gele, og nydelig i kaker – men jeg liker den faktisk best som den er, med sukker på. Eller vaniljesaus, som her. Når du lager vaniljesaus, får du eggehviter til overs, og de burde du bruke til å lage pikekyss. Både fordi pikekyssene tilfører deilig krønsj til desserten, men også fordi det er så innmari godt. Jeg lover.

Porsjoner: 6

Ingredienser

  • 600 g rips

Creme anglaise

  • 5 eggeplommer
  • 5 dl helmelk
  • 1 vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 1 ts salt

Pikekyss

  • 5 eggehviter
  • 250 g sukker
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ss cognac (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 120 grader.
  2. Begynn med pikekyssene. Ha eggehvitene i en ren og tørr stål- eller glassbolle (helst i en kjøkkenmaskin), og pisk på lav hastighet til de har begynt å skumme. Sett opp farten til medium hastighet, og ha i eddiken. Tilsett sukkeret, litt etter litt, mens du pisker. La pisken gå til du kan lage stive topper av eggehvitene. Rør inn cognac til slutt. Her er det litt opp til deg hvor mye du vil ha i, prøv deg frem – og husk at «a little goes a long way», som de sier. Når eggehvitene er ferdige, skal du kunne snu bollen på hodet uten at de beveger på seg, og de skal være svakt glinsende og blanke.
  3. Ha eggehvitene over i en sprutepose med din favoritt-tyll. Sprøyt ut små pikekyss på et stekebrett med bakepapir, og stek dem i omtrent en drøy time. Hvis du vil ha helt tørre pikekyss, steker du dem i 3–4 timer. Dette kan du gjøre dagen før du skal servere denne desserten.
  4. Lag creme anglaise (det som egentlig bare er vaniljesaus). Ha melken, halvparten av sukkeret, innholdet til vaniljestangen og selve vaniljestangen i en liten kjele, og varm opp blandingen til den er rett under kokepunktet.
  5. Ha eggeplommene i en bolle, og pisk inn den andre halvparten av sukkeret.
  6. Når melkeblandingen er varm, hell den over i eggene, og bland det godt sammen. Det er viktig at melkeblandingen ikke koker når du gjør dette. Ha egge- og melkeblandingen tilbake i kjelen.
  7. Nå skal egge- og melkeblandingen bli vaniljesaus. Varm opp blandingen på middels/middels lav varme, mens du rører. Hvis du har et termometer, skal du varme opp vaniljesausen til 80 grader, eller til den er så tykk som du foretrekker (sausen bør ikke bli varmere enn 80 grader, da kan den sprekke). Det tar omtrent 10 minutter. Hvis du vil, kan du lage vaniljesausen en dag i forveien,
  8. Ha den varme vaniljesausen i seks skåler eller glass, og topp med rips og pikekyss.

(Du kan selvsagt bruke andre bær enn rips – en blanding av bringebær og blåbær er kjempegodt, og kanskje lettere å få tak i.)

KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *