L

Laksetartar med hurtigsyltet agurk, wasabimajones og chips

Da verden ble angrepet av virus, mistet jeg, som så mange andre, motet. I Oslo var det periodevis straffbart med bot å ha flere enn to gjester. Dette er kanskje klisjéfylt, men i den perioden ble det veldig tydelig for meg hvor glad jeg er i å ha besøk. Jeg ser faktisk på det å ha middagsselskap nesten som en avhengighet, jeg blir litt stressa hvis det er lenge siden sist, og i de verste covidperiodene var jeg veldig stressa. Det eneste positive med situasjonen, var at jeg fikk litt bedre tid til å planlegge de måltidene jeg skulle lage når restriksjonene opphørte. Denne retten er en av mine gjengangere, men den ble perfeksjonert i den perioden, og det er jeg faktisk glad for.

Dette funker alltid, det ser pent ut, det er liksom litt gøy med de chipsene, og man kan forberede nesten hele retten lenge i forveien. Jobben er bare å sette anrette det hele rett før servering – og det kan knapt kalles en jobb, eller hva? Så… takk til covid? Nei. Vettu. Det blir å dra det for langt.

Porsjoner: 4

Ingredienser

  • 200 g rå laks
  • 100 g røkelaks
  • ½ rødløk
  • 1 ss kapers
  • ½ ss dijonsennep
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • ½ slangeagurk
  • 2 ss sukker
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 1 dl majones
  • 2 ss wasabi (eller etter din smak)
  • salt potetgull (jeg foretrekker sørlandschips)
  • oxalis/gjøksyre (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. Hakk opp laksen og røkelaksen i små biter. Du kan gjøre dette i en foodprossesor, men pass på så laksen ikke blir grøt. Det tryggeste er å gjøre det med en skarp kniv.
  2. Finhakk rødløken og kapersen.
  3. Bland sammen all fisken, rødløken, kapersen, dijonsennepen og olivenoljen, og smak til med salt og pepper. La tartaren stå kaldt til det er omtrent en time til du skal servere.
  4. Høvle agurken i tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin, og ha skivene i en bolle. Bland sammen sukker, eddik og vann i en liten kjele, og kok opp til sukkeret er oppløst. Avkjøl syltelaken så vidt, og hell den over agurken. La den stå i minst ½ time før servering.
  5. Bland majones og wasabi, og ha majonesen i en sprøtepose.
  6. Legg tartaren midt på en tallerken. Jeg pleier å forme den i runde utstikkerringer, men det er ikke nødvendig. Topp med agurkskivene, striper av majonesen og oxalis. Server med chips, eller ha noen flak på tallerkenen.
KategorierUkategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *